Gradonačelnik Pavle Markov priredio prijem za ekipu BBC

Gradonačelnik Pavle Markov priredio prijem za ekipu BBC

Kikinda, kao jedini grad na svetu u kome je centar prirodni rezervat jer je najpoznatije zimovalište sova ušara na svetu, po drugi put domaćin je televizijskoj ekipi BBC. Od ponedeljka do četvrtka pomoćnica producenta Uša Amin i Sajmon Deglenvil, jedan od najpoznatijih britanskih snimatelja divljih životinja, zajedno sa Milanom Ružićem, predsednikom Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, vredno su snimali kako sove tako i Kikinđane, a poslednjeg dana boravka u našem gradu prijem za njih priredio je gradonačelnik Pavle Markov.

-Veliko mi je zadovoljstvo što mogu ponovo da dočekam naše prijatelje iz BBC. Planiramo da ih ponovo ugostimo jer Kikinda ima još puno toga što može da bude zanimljivo ovoj medijskoj kući. U novom serijalu pored znamenitosti Kikinde biće prikazani i prirodni fenomeni Rima, Amsterdama, Njujorka, a emisiju će gledati oko pola milijarde ljudi.

U drugom serijalu akcenat je na Kikinđanima i njihovom odnosu prema sovama.

-Koliko je važno da se Kikinda predstavi na najvećoj svetskoj televiziji govori podatak da je godišnji budžet BBC oko osam milijardi dolara, što svakako ostavlja utisak. To dovoljno govori o ozbiljnosti ove medijske kuće i njenom uticaju. Još pre tri godine Kikindu je BBC prepoznao kao mesto koje je posebno zanimljivo kao najveće zimovalište sova utina na svetu. U prethodnom periodu imali smo veliki broj istraživača, studenata, zaljubljenika prirode, turista – istakao je Markov.

U ime ekipe na prijemu i gostoprimljivosti zahvalio je Milan Ružić, koji je istakao da su za vrlo kratko vreme predstavnici BBC došli do kvalitetnog materijala:

U Kikindi je sve proteklo glatko zahvaljujući Kikinđanima i predstavnicima gradske uprave koji su nam omogućili da snimanje prođe bez problema. Kikinda će u ovom serijalu biti prikazana u celovitijem svetlu. Novo poglavlje imaće više turističkog aspekta jer će se videti i sam grad koji smo snimali iz vazduha.

Inicijativa je da lokalna samouprava konkuriše za sredstva kod evropskih fondova kako bi obogatila turističku ponudu vezanu za sove. Potencijal su i đačke ekskurzije jer je važno da se učenici iz naše zemlje upoznaju sa prirodnim bogatstvima u Srbiji.