Gradonačelnik Pavle Markov potpisao ugovor koji će omogućiti izgradnju fabrike vode

Gradonačelnik Kikinde Pavle Markov danas je u Vladi Republike Srbije potpisao ugovor o izgradnji fabrike vode u Kikindi vredan šest miliona evra koji se realizuje u saradnji sa nemačkom razvojnom bankom KFW. Sa predstavnicima banke KFW ugovor su potpisali i potpredsednica Vlade i ministrka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Dušan Vujović i direktor za komunalnu infrastrukturu za jugoistočnu Evropu i Tursku iz centrale KFW banke u Frankfurtu Kirk Milner.
Zorana Mihajlović rekla je da će ovaj ugovor rešiti konkretne probleme građana.
-Srećna sam i zadovoljna što smo potpisali vrlo važan ugovor Programa pet sa nemačkom Razvojnom bankom. Radi se o 17 miliona evra za četiri važna projekta među kojima je i izgradnja fabrike vode u Kikindi. Posebno je važno da svi građani imaju pristup zdravoj pijaćoj vodi, a 125.000 ljudi će imati koristi od ovog projekta – istakla Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije.


Gradonačelnik Pavle Markov istakao je da je ovaj ugovor značajan za naš grad jer je Kikinda među sredinama koja ima najveći problem sa pijaćom vodom.
-Problem sa pijaćom vodom Kikinda ima tridesetak godina i do danas vrlo malo je urađeno da bi se on rešio. Zahvalio bih Vladi Srbije i ministarstvima što su nam pomogli da dođemo do najboljeg rešenja za naše probleme. Sada možemo da planiramo i vremenski okvir izgradnje fabrike i zamenu vodovodne mreže u gradu -rekao je Pavle Markov, gradonačelnik.


Ambasador Nemačke u Srbiji, Aksel Ditman napomenuo je da će potpisani ugovori omogućiti sveobuhvatne radovi na revitalizaciji vodovodnog sistema i prečišćavanju otpadnih voda od čega će na hiljade građana imati koristi:
– Meni je izuzetno zadovoljstvo što smo danas potpisali ugovore kojima ćemo obezbediti realizaciju značajnih i sveobuhvatnih radova u Kikindi , Vrbasu,Paraćinu i Knjaževcu. Ovo je konkretan primer dobre saradnje, a kroz ovaj projekat ćemo za 200.000 građana Srbije obezbediti pristup zdravoj, pijaćoj vodi.
Potpisivanje ugovora je značajno za unapređenje saradnje dve zemlje rekao je Kirk Milner, direktor za komunalnu infrastrukturu za jugoistočnu Evropu i Tursku iz centrale KFW banke u Frankfurtu:
-Posebno teška situacija je u Kikindi, tako da sam siguran da ćemo problem sa kojima se sreću meštani ovog grada uspeti da rešimo.
Nemačka je od 2000. godine obezbedila Srbiji kroz razvojnu pomoć 1,6 milijardi evra, a za vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda izdvojeno je oko 230 miliona evra.