Gradonačelnik Pavle Markov posetio „Torontal“

Ruskoselsko Udruženje „Torontal“ i ove godine upriličilo je druženje u okviru etno kampa. U poseti ovom jedinstvenom ambijentu bio je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.

Sve ono što se tiče starih običaja, tradicije i vrednosti koje se prenose sa generacije na generaciju biće predmet interesovanja i finansiranja Grada Kikinde, dodao je gradonačelnik.

-Mogu da pohvalim čitavu organizaciju, koja je već toliko uhodana da im nikakva dodatna pomoć ne treba, jer „Torontal“ to radi maksimalno profesionalno, u saradnji sa decom i roditeljima. Imaju koncept, koji očigledno daje rezultate i iz godine u godinu opstaje, pokazujući da i stvari koje nisu toliko komercijalne nekada važnije od svih drugih da se održe i organizuju.

Predsednik Udruženja „Torontal“ Šandor Talpai naglasio je da je očuvanje tradicije veoma bitno za mađarski narod koji živi na teritoriji Vojvodine, što je ključni cilj udruženja – domaćina etno kampa.

-Kao što je poznato, 17 godina se već organizuje ovaj kamp starih zanata. Kako je svima poznato, mnoge porodice se sele iz manjih sredina u veće gradove ili u inostranstvo, ovaj kamp svake godine zadržava isti broj dece, od 80 do 100. Sada im ima tačno 80 i dolaze iz Torde, Nove Crnje i samog Ruskog Sela.

Sve urađeno na prostoru „Torontala“ karakteriše kvalitet, a animatori na kampu zadovoljni su kako aktivnosti funkcionišu.

Učesnici kampa sa kojima smo razgovarali dolaze već nekoliko godina na druženje. Dopada im se i to što uče neke davno zaboravljene zanate.

Smena sunca, oblaka i kiše nije pokvarila pozitivnu atmosferu. Većina učesnika kaže da će i naredne godine doći u „Torontal“, jer tako na kvalitetan način provode letnji raspust, a ujedno i čuvaju od zaborava stare zanate i tradiciju.