Gradonačelnik Nikola Lukač darovao prvu bebu

Na Porođajnom odeljenju Opšte bolnice u subotu, 2. januara u 12 sati i 55 minuta rođena je prva beba u 2021. godini. Dečaka Pavla teškog 4.600 grama i dugog 56 centimetara na svet je donela 33-godišnja sugrađanka Marta Kanas kojoj je ovo prvo dete. Tim povodom gradonačelnik Nikola Lukač zajedno sa predstavnicima Crvenog krsta posetio je Bolnicu, a pokloni su uručeni načelnici Odeljenja ginekologije dr Gordani Vojvodić Prekajski, jer  zbog epidemiološke situacije nije bilo moguće posetiti majku i bebu.

-Čestitam porodici i želim srećan dolazak na svet malom Pavlu. Trudićemo se da pomognemo roditeljima kako bi stvorili uslove da naš grad ima što više dece. Pomoć je simbolična, a na nama je da  naša Kikinda bude najlepše mesto na svetu za uzgajanje dece. Izdvojena sredstva za Opštu bolnicu su naš način da se odužimo zdravstvenim radnicima na svemu što su pokazali u prethodnom periodu. Do kraja godine izdvojićemo još novca kako bi pomogli ovu zdravstvenu ustanovu– rekao je Lukač.

-Protekle godine imali smo 417 beba, što je za nijansu manje nego 2019. – rekla je dr Vojvodić Prekajski.

Direktor Opšte bolnice dr Mirko Stoisavljević zahvalio je gradskoj upravi na pomoći koju pruža kako bi i u vreme pandemije Bolnica odlično funkcionisala. Podsetimo krajem godine iz budžeta grada opredeljeno je 2,5 miliona dinara pomoći za ovu zdravstvenu ustanovu.

Marijana Mirkov, predsednica Crvenog krsta dodala je da je ovo prva i najlepša akcija Crvenog krsta kojom započinju i ostale aktivnosti. Pored bebi paketa za prvorođenu bebu najvažnije potrepštine za novorođenče dodeljene su i ostalim majkama i bebama koje se nalaze na Porođajnom odeljenju.

Grad je prvu bebu obradovao sa 50.000 dinara, a u okviru mera populacione politike u ovoj godini izdvojeno je million dinara za vantelesnu oplodnju, a povećana su i davanja za drugo dete