Gradonačelnik Markov u Banatskom Velikom Selu: Dezinfekcija uspešna, meštani disciplinovani

Dezinfekcija javnih površina je veoma važna mera u borbi protiv širenja koronavirusa. Grad je sprovodi redovno i u Kikindi i u seoskim mesnim zajednicama. Uz aktivno učešće članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva,  poljoprivrednika i drugih meštana, dezinfekcija se uspešno obavlja i u Banatskom Velikom Selu, u šta se na licu mesta u sredu popodne uverio gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije Kikinde Pavle Markov.

Za dezinfekciju se upotrebljava natrijum hipohlorit, a da bi si pripremile dovoljne količine koristi se voda iz otvorenih bazena SC “Jezero”.

– Ovde se članovi seoskih DVD i stambene zajednice redovno snabdevaju natrijum hipohloritom, grad je obezbedio potrebnu količinu. Dezinfekcija našeg grada i okolnih sela neprekidno traje. I u Banatskom Velikom Selu se ovaj posao obavlja kontinuirano, a kreće nakon što u 17 sati počne policijski čas. Poslom koordinira Mesna zajednica, a dezinfekciju obavljaju volonteri i članovi seoskog DVD. Koristi se mehanizacija i ručne prskalice, a dezinfikuju se najvažniji ujedno i naprometniji objekti u selu i javne površine ispred njih, kao što su platoi ispred mesne zajednice, pošte, prodavnica, apoteka… Meštani su i u mogućnosti da to obave samostalne u svojim kućama.  Mogu reći da su meštani sela veoma disciplinovani i poštuju sve mere- ukazao je gradonačelnik Markov.

Jedan od članova DVD koji aktivno učestvuje u dezinfikciji sela je Borislav Stojisavljević.

– Više od 25 članova DVD, poljoprivrednici i drugi meštani, ljudi dobre volje učestvuju u ovom poslu. Dezinfekciju počinjemo nakon što počne policijski čas. Krećemo od vatrogasnog doma. U proseku utrošimo oko 1.200 litara natrijum hipohlorita – rekao je  Stojisavljević.