Grade se otresišta

Otresišta su delovi između atara i puta na kojima poljoprivrednici čiste traktor od blata kada sa atarskog puta izlaze na kolovoz. U našem gradu izgrađena su četiri od ukupno 14 koliko je planirano, a sredstva su zajednički obezbedili Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Grad Kikinda.

-Za radove je bilo predviđeno 8,5 ,ali je javnom nabavkom postignuta cena od sedam miliona dinara. Za desetak dana očekujem da ćemo kompletan posao privesti kraju. Grade se otresišta trajnog karaktera od betona – rekao je Imre Kabok, član Gradskog veća.

U toku je i nekoliko konkursa za podršku poljoprivrednim proizvođačima.

-Osiguranje useva podržali smo sa 30 odsto od ukupne sume. Za ove namene planirano je milion dinara i povraćaj novca poljoprivrednici mogu očekivati za nekoliko dana. U toku je i konkurs za beskamatne kredite u OTP banci za kredit od 200.000 do 500.000 dinara – dodao je Kabok.

Grad Kikinda sa 90 odsto sufinansira troškove uginuća životinja stočarima.

-Novina je da lokalna samouprava učestvuje u troškovima za bušenje bunara za navodnjavanje. Finansiramo 80 odsto od ukupnih troškova. Korisnici treba da angažuju firmu za bušenje bunara i na osnovu računa imaće pravo na povraćaj novca. Najveći prečnik bunara je 50, a dubina 30 metara – rekao je naš sagovornik.

U toku je i konkurs za kupovinu zajedničke opreme namenjen pčelarskim i lovačkim udruženjima.

-Sledeće nedelje biće objavljen konkurs za poboljšanje genetskog potencijala u stočarstvu odnosno finansiranje osemenjvanja krava, kupovinu rasnih ovnova i jarčeva, kao i za očuvanje zdravstvenog stanja pčelinjih društava. Paralelno će biti objavljen konkurs na koji mogu da učestvovuju udruženja koja mogu da konkurišu sa gastronomskim i turističkim manifestacijama – podsetio je Imre Kabok.

Naš sagovornik je još jednom pozvao stočare da se prijave za državnu zemlju po pravu prečeg. Rok je 31. oktobar.