Grad pomaže uzgoj banatskih gološijana

U okviru konkursa za očuvanje životinjskih genetičkih resursa koji je raspisao grad Kikinda kao mere podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju lokalna samouprava opredelila je 450.000 dinara. Pravo da učestvuju na konkursu imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, a među onima koji su iskoristili sredstva je i porodica Grbić iz Kikinde. Opredelili su se za uzgoj banatskog gološijana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Grad Kikinda subvencioniše nabavku živine sa 80 odsto sredstava. Mi smo ih platili 18.000 dinara, a povraćaj je 15.000 dinara. To nam puno znači jer ćemo dobijeno novac uložiti u hranu – istakla je Jelena Grbić.

Supružnici Grbić su zaposleni tako da će sav prihod koji ostvare biti dodatak kućnom budžetu. Naša sagovornica napominje da joj veliku pomoć pruža Udruženje odgajivača i ljubitelja rasne živine “Velika Kikinda” koje je i započelo sa inicijativom da se ponovo vrati uzgoj autohtone sorte živine.

-Imamo 140 gološijana, a uzgoj je potpuno isti kao kod tovnih pilića. Jedina razlika je što ova vrsta kokošaka voli da boravi u otvorenom prostoru kako bi imali što više prirodne hrane – dodaje Jelena Grbić.

Sledi prstenovanje živine, a za mesec i po dana treba da počnu da nose jaja.Kada je reč o plasmanu ova sorta prodaje se u našoj zemlji , Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Cena očišćenih pilića kreće se od 400 do 500 dinara za kilogram.

Banatski gološijan je srpska rasa nastala pre 200 godina. Reč je o visokoproduktivnoj živini koja je otporna na bolesti. Veoma dobro podnosi žegu leti, a hladnoću zimi.Banatski gološijan nastao je na prostorima između Kikinde i Mokrina. U udruženju “Velika Kikinda” ističu da je zahvaljujući pomoći gradske uprave broj uzgajivača udvostručen u odnosu na prošlu godinu i sada ih ima 24. Na prvom Sajmu poljoprivrede koji će u septembru biti organizovan u našem gradu svim novim uzgajivačima biće dodeljeni sertifikati, a tom prilikom biće priređena i smotra banatskih gološijana.