Grad Kikinda sufinansira bušenje bunara

U okviru Programa za podršku sprovođenja poljoprivredne politike i ruralnog razvoja izdvojeno je milion dinara za sufinansiranje bušenja bunara. Ova mera naišla je na odobravanje poljoprivrednih proizvođača jer se sufinansira sa 80 odsto od ukupno utrošenih sredstava. Jedan od onih koji su iskoristili mogućnost da buše bunar je i Budimir Đokić iz Kikinde. Iako u penziji bavi se voćarstvom, a uz pomoć bunara navodnjavaće voćnjak i baštu.

-Bunar je izbušen na dubini od 40 metara. Za ovaj posao angažovao sam firmu iz Subotice. Na proleće ću kupiti pumpu i tada će biti u funkciji. U voćnjaku imam: šljive, kruške, jabuke, trešnje, višnje. U bašti proizvodimo povrće koje nam treba za svakodnevnu upotrebu – istakao je Budimir Đokić.

I poljoprivrednik Bogdan Stojanov iskoristio je mogućnost da izbuši bunar koji mu je preko potreban za napajanje stoke.

-Bunar sam najviše izbušio zbog toga što imam dosta stoke i potrebno mi je puno vode da je napojim. Gradska uprava sufinansirala je ovaj posao sa 80 odsto sredstava na dubini do 30 metara, a ostalo sam platio. Bunar je izbušen na dubini od 70 metara. Meni i mom domaćinstvu ovo puno znači jer nam je mesečni račun za vodu bio 20.000 dinara, a sada će račun biti duplo i trodublo manji – rekao je Bogdan Stojanov, poljoprivrednik.

Bogdan ima 45 komada krupne stoke, svinje i krmače, a tu su i dva lipicanera.Kako još uvek nisu utrošena sva sredstva namenjena pomoći pri bušenju bunara Grad Kikinda doneo je odluku da se konkurs produži do 1. decembra.

-Akciju je pokrenuo gradonačlnik Pavle Markov i do sada je izbušeno 29 bunara. Kako je planom i finansijskim sredstvima predviđeno bušenje 50 bunara poljoprivrednici mogu da se prijvaljuju do 1. decembra. Na raspolaganju je ostalo još 400.000 dinara tako da ima prostora za još bunara. Sledeće godine planiramo da proširimo ovu meru odnosno da pomognemo poljoprivrednicima da bunare buše u ataru – dodao je Dragoljub Stanković, predsednik Saveta za poljoprivredu i malu privredu.

U Kikindi je izbušeno 11 bunara, u Sajanu osam, Mokrinu i Iđošu po četiri, a u Nakovu i Novim Kozarcima po jedan. Grad Kikinda sufinansira bušenje bunara ma dubini od 30 metara prečnika fi 50 što košta 25.860 dinara.Povraćaj je 20.610 dinara, tako da poljoprivrednik plaća 5.250 dinara.