Grad Kikinda pomaže unapređenje poljoprivrede

Gradonačelnik Pavle Markov potpisao je ugovore sa predstavnicima udruženja kojima su odobrena sredstva po konkursu lokalne samouprave u okviru podrške sprovođenja poljoprivredne politike i ruralnog razvoja.

-Ove, kao i prethodnih nekoliko godina, Grad Kikinda izdvaja sredstva za osnaživanje poljoprivrednika. Saradnja sa udruženjima čiji je cilj unapređenje poljoprivrede je veoma dobra, a mere i programi koje smo sprovodili prethodne dve godine dale su vidljive rezultate. Mnogo je oblasti koje smo obuhvatili konkursima. Podsetio bih da je u gradskom budžetu ove godine opredeljeno je 12,6 miliona dinara kao podrška poljoprivrednicima – istakao je Pavle Markov, gradonačelnik.

Cilj gradske vlasti je da animira što veći broj udruženja da učestvuju na konkursima jer tako pomažu svojim članovima i samom udruženju da napreduje.

-Danas smo pozvali predstavnike udruženja koji su konkurisali za sredstva na tri konkursa. Tu su pčelari, udruženja koja imaju tradicionalne manifestacije iz oblasti gastronomije i turizma, ekološka udruženja. Važno nam je da ih animiramo sve da učestvuju na konkursima, a ovom prilikom potpisano je 27 ugovora ukupne vrednosti oko sedam miliona dinara – rekao je Imre Kabok, član Gradskog veća.

Između ostalih, sredstva su dobili: Udruženje pčelara Kikinda, “Banatska lenija”, Udruženje penzionera, “Vreteno” iz Iđoša.

-Na konkursu nam je odobreno 120.000 dinara za završetak građevinskih radova na mini hali koja nam je neophodna za dobijanje hasap standarda koji će omogućiti pčelarima da plasiraju med van granica naše zemlje – objasnio je Saša Čolak iz Udruženje pčelara Kikinda.

I u Udruženju “Banatska lenija” zadovoljni su konkursom.

-Udruženju poljoprivrednih proizvođača “ Banatska lenija” odobreno je 115.000 dinara. Upravni odbor doneće odluku da se novac utroši na kupovinu sejačice za sitno seme koju će koristiti svi članovi – istakao je Nikola Filipović iz “Banatske lenije”.

Velizar Silvester, predsednik Udruženja penzionera Kikinda, zahvalio je Gradu Kikinda što pomaže i na ovakav način:

-Na konkursu iz gastronomije Udruženje penzionera dobilo je 80.000 dinara. Redovno pratimo konkurse, podneli smo zahtev i sredstva su nam odobrena.

Osim pomenutog za dva udruženja odobrena su sredstva od 211.000 dinara za kupovinu merača vlage za žitarice.