Grad Kikinda finansira besplatne analize zemljišta

Hemijska analiza zemljišta predstavlja jednu od najvažnijih agrotehničkih mera, koja je važan preduslov za kvalitetan prinos. Već više od 15 godina u Vojvodini se radi ova metoda, a kikindski poljoprivrednici i ove godine moći će da je urade besplatno.

-Poljoprivredna stručna služba „Kikinda“ potpisala je ugovor sa lokalnom samoupravom kojim će vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava biti omogućena analiza zemljišta. Kao i ranijih godina i ove je moguća je analiza do pet uzoraka po gazdinstvu. Ukupna vrednost ugovora je 600.000 dinara i obuhvata 300 uzoraka. Pozivam poljoprivredne proizvođače da nam se jave jer će po dobijanju rezultata dobiti i preporuku za đubrenje zemljišta – istakao je Mladen Đuran, direktor PSS.

Poljoprivredna stručna služba „Kikinda“ obavlja svoju delatnost na teritoriji našeg grada i opštine Novi Kneževac gde ima bezmalo 100.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Iz ove  službe napominju da je dovoljno da poljoprivrednici daju broj parcele i savetodavaci će uzorkovati zemljište.