“Gornji Banat” dobio sredstva iz “Abu-Dabi fonda”

Vodoprivrednom preduzeću “Gornji Banat” odobreno je 220 miliona dinara za završetak preostalih 10 odsto regionalnog sistem za navodnjavanje. Sredstva su dobijena iz “Abu-Dabi fonda”, a Kikinda će naredne godine jedina u Srbiji imati završen regionalni sistem.

-Dobili smo oko 220 miliona dinara, odnosno 1,8 miliona evra. Sredstva su deo kredita “Abu-Dabi fonda” koji na raspolaganju ima 100 miliona dolara za ulaganje u dvonamenske i regionalne sisteme koji će omogućiti da se veći broj obradivih površina nađe u sistemu za navodnjavanje – istakao je Dragan Felbab, direktor VDP “Gornji Banat”.

Rok za završetak radova je godinu dana, odnosno decembar 2018. godine.

-Oni obuhvataju izgradnju ustava, propusta ispod pruge Kikinda – Banatsko Veliko Selo, završetak crpne stanice Mokrinska 2, zemljane radove. To će omogućiti da u potpunosti završimo regionalni sistem za navodnjavanje, koji je isprojektovan devedetih godina, nakon čega je i počela njegova izgradnja. To je velika investicija i kad god je bilo sredstava mi smo ga gradili – dodao je Felbab.

Regionalni hidrosistem “Banat” , podsistem “Kikinda” gradi se već dvadesetak godina.Poslednja trasa obuhvatiće 45 kilometra kanala, dve trafo i dve crpne stanice, između 40 i 50 ustava, sifona.

-Završetak sistema omogući će navodnjavanje 18.000 hektara na teritoriji Grada Kikinde. Sistem je delimično u funkciji i trenutno navodnjava oko 2.000 hektara oranica – napominje naš sagovornik.

U vodoprivrednom preduzeću očekuju da će završetkom kanala više poljoprivrednih proizvođača iskoristiti mogućnost da navodnjavaju svoje useve i osiguraju siguran rod.

Postojeći sistem za navodnjvanje koriste firme kikindska “Almex Kinđa” i “Kozara” iz Banatskog Velikog Sela.