Gorav Trivan, ministar zaštite životne sredine obišao kikindsku deponiju FCC

Kikindsku deponiju FCC danas je obišao Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sa namerom da, kako je rekao, ministarstvo podrži organe koji se bave istragom i lokalnu samoupravu u nastojanju da se stvari proveravaju, a povodom sumnji da je na kikindskoj deponiji odlagan opasan otpad. Povodom ove situacije nema novina jer je istraga u toku a rezultati bi mogli biti poznati javnosti za mesec dana, rekao je Trivan. Sama najava dolaska ministra u Kikindu doprinela je uzbunjivanju javnosti jer je u pozivu kikindska deponija okarakterisana kao mesto „ekološkog udesa“ iako dokaza za takvu kategorizaciju nema.

Skoro dve nedelje od kako je javost saznala da se na kikindskoj deponiji uzorkuje zemljište zbog sumnje da je na njoj odlagan opasan otpad, deponiju je danas obišao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. Deponija je, kako je rekao Trivan, građena na solidan način po kriterijumima koji su tada važili i nada se nakon istrage neće biti velikih promena, ali će to analize pokazati. Dodao je i da nije dobro uvlačiti ovu temu u dnevno političke borbe.

– Nama su građani zaista najvažniji, ovo nije pitanje demagogije. Ovo je pitanje života i zdravlja naše nacije oko čega smo već više puta pričali. Taj broj bolesti od kojih bolujemo, taj životni vek naših građana je u direktnoj vezi sa uslovima u kojima živimo i životnom sredinom. Nedopušteno je zagađivati zemljište, zagađivati naše vodotokove, nedopušteno je na deponijama raditi one poslove koji nisu mogući po našim zakonima. Svaka organizacija koja se bavi ovim poslom će biti proverena i tu nema izuzetaka niti se danas ovde dešava bilo šta posebno u odnosu na ono što smo već započeli prethodnih meseci, rekao je danas u Kikindi Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

Trivan je dodao da deponija radi nesmetano a da nadležni organi koji sprovode istragu sumnjaju da je deo otpadnih ulja nedozvoljeno uskladišten ali će istraga konačno reći o čemu se radi.

– Zbog toga ja nemam razloga da budem drugačiji nego što jesam nego da mirno kažem istraga će pokazati o čemu se radi i nikakvoj panici nema mesta osim stabilnosti, miru i spokoju, ima mesta da državni organi urade na najbolji mogući način svoj posao u saradnji sa kompanijom FCC koja je jedna velika svetska kompanija ali takođe mora da se drži propisa koji važe u našoj zemlji, rekao je Trivan.

Iako je bilo očekivano da danas javnost dobije nove informacije , to je izostalo.

 Ne mogu ja da kažem, dakle, proces istrage vrše organi koji se time bave, ja se bavim politikom životne sredine i ja mogu da kažem jedino ovo što ste od mene čuli. Da se sumnja da se tu dešavalo nešto što nije dobro, da na tome rade organi koji na tome rade i kada mi budemo saznali saznaćete i vi. Izvinite što ne mogu da budem konkretniji ali to je jedino što je korektno u ovom trenutku i zbog jedne i zbog druge strane, ističe Trivan.

Tim ministara koji je sastavljao poziv za medije napravio je grešku napisavši da će se ministar obratiti na samom mestu „ekološkog udesa“ iako se još uvek ne raspolaže informacijama o kakvom je otpadu reč a pritom je izraz ekološki udes po definiciji ni malo bezazlena situacija. Takođe najavljeno je da će ministar najaviti detalje početka zaustavljanja potencijalnih posledica po zdravlje ljudi i životnu sredinu što takođe nije ni pomenuto. U odnosu na već više puta plasirane informacije, dolazak ministra nije potkrepljen novim saznanjima osim što je dodatno i bespotrebno uznemirena javnost, ovog puta zbog grešaka tima ministra Trivana. Ne iznenađuje pitanje jednog od prisutnih novinara, zašto je Trivan onda i došao u Kikindu?!

– Ovde smo sam zbog toga da bismo prvo videli šta se dešava, dobro je pojaviti se na licu mesta kada postoji indicija da se nešto dobro ili loše dogodilo. Isto tako smo došli da podržimo i organe i lokalnu samoupravu da se stvari ispitaju, kaže Trivan.

Nakon što smo se islikali i isnimali ostaje nam da čekamo rezultate uzorkovanja koje obavlja Institut Vinča a ministar očekuje da bi to moglo da se desi u roku od mesec dana.

Povodom dolaska ministra Trivana saopštenje se oglasila kompanija FCC. U saopštenju se između ostalog navodi:

FCC Saopštenje:

Dana 03. 07. 2018. godine ovlašćena državna tela su započela proveru Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Kikindi. To je bila druga inspekcija na dugoj listi inspekcija koje su sprovedene u ovom Centru za upravljanje otpadom. Samo tokom 2018-te godine sprovedeno je 5 inspekcijskih nadzora. Sve ove inspekcije iz 2018 kao i tokom 2017. godine pokazale su da Regionalni centar za upravljanje otpadom u Kikindi posluje u skladu sa svim zakonskim propisima i zahtevima očuvanja životne sredine, i da ne zagađuje podzemne vode. Regionalni centar za upravljanje otpadom u Kikindi kao i FCC deponija u Lapovu su deponije u Srbiji izgrađene i rade prema propisima EU od samog početka. Državni sekretar i prethodni gradonačelnik Kikinde, Dr. Branislav Blažić opisuju Regionalni centar za upravljanje otpadom u Kikindi kao luksuzni mercedes – benc“ u poređenju sa deponijama u okolnim opštinama. Štaviše, on navodi „ da zbog načina na koji je izgrađena eliminiše se svaka mogućnost zagađenja podzemnih voda sa deponije, što je utvrđeno poslednjom inspekcijom. U skladu sa informacijama koje je javni tužilac dao FCC 03. 07. 2018. godine, 40 uzoraka zemljišta je uzeto sa različitih mesta na Regionalnoj deponiji u Kikindi da bi se dokazalo da je deponovan štetan otpad. Analiza je još u toku.

Važno je napomenuti činjenicu da je javni tužilac naložio da analizu izvrši Institut u Vinči. Prema našim informacijama laboratorija u Vinči nije akreditovana da obezbedi analizu za određene parametre uzoraka. Takođe je pod znakom pitanja učešće naših konkurenata u procesu uzimanja uzoraka. Sa druge strane, FCC nije dobio dozvolu da uzme svoje sopstvene uzorke ili da analizu istih uzoraka uradi neka nezavisna i ovlašćena laboratorija iz Češke.

Pošto je osnovni interes FCC usaglašenost sa zakonom, kompanija obezbeđuje svu potrebnu saradnju sa svim zvaničnim institucijama, kao što su policija i javno tužilaštvo. Pošto ceo proces istrage još traje, suviše je rano da se donose zaključci, FCC kompanija je i dalje ubeđena da će rezultati laboratorijske analize uzoraka kao i istraga potvrditi da kompanija poštuje sve važeće propise i zakone, navodi se u saopštenju ove kompanije.