Godišnjica početka izgradnje hrama Svetih Kozme i Damjana

Ideja o izgradnji novog hrama javila se devedesetih godina prošlog veka, a 1996. urađen je projekat. U to vreme opština Kikinda dodelila je parcelu za objekat i tadašnji episkop banatski Hrizostom osvetio je mesto i postavio kamen temeljac.

 

Do 2003. godine radilo se na dozvolama, a u septembru iste godine počelo se sa prikupljanje sredstava.
-Zahvaljujući predanosti ljudi koji su prihvatili ovu ideju mi smo organizovali Gospojinski koncert gde smo i svim našim sugrađanima predstavili ideju i projekat. Ona je rado prihvaćena i 15 godina posle mi smo nadomak da ostvarimo cilj – istakao je otac Boban Petrović, jerej.
Kako napominje naš sagovornik za deceniju i po koliko traje izgradnja bilo je onih koji su sumnjali da će se hram izgraditi.


-Sledeća aktivnost je 27. maja kada ćemo organizovati novu donatorsku večeru. Cilj nam je da na jedom mestu okupimo sve one koji su do sada pomagali, ali i one koji mogu da nam pomognu da završimo izgradnju. Neophodan je novac za spoljnu fasadu i za kupovinu lustera, polijeleja i horosa kružnog svećnjaka.


Pre dve godine započeta je i izgradnja Parohijskog doma za četiri svešteničke porodice. U hramu Svetih Kozme i Damjana su svakodnevna bogosluženja počela pre četiri godine. U dosadašnju izgradnju uloženo je oko 60 miliona dinara.