Godišnje u severnom Banatu od raka grlića materice oboli petnaestak žena

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava se od 22. januara do danas. Cilj ove kampanje je podizanje svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije, a naša zemlja jedanaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju. Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. Ovogodišnji slogan je „Dan za zdravlje“ kojim se apeluju na sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje „dan za zdravlje“, kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.


Po umiranju od ove vrste raka kod žena naša zemlja, nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah posle Rumunije. U Severnobanatskom okrugu, prema podacima Zavoda za javno zdravlje, od 2012. do 2015. godine, godišnje se u proseku registruje petnaestak novoobolelih žena od ove bolesti. Izuzetak je 2014. godina kada je registrovano 29 novoobolelih, od kojih je 19 Kikinđanki. Kakao saznajemo od dr Sandre Radlović, specijaliste epidemiologije u 2015. godini od raka grlića materice obolelo je 10 žena na teritoriji severnog Banata, a prošle godine od ove opake bolesti preminulo je devet žena iz našeg grada.
Jedna od efikasnih mera pravencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HP, napominju u kikindskom Zavodu za javno zdravlje. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80 odsto slučajeva ove vrste raka .