Godinu dana korona virusa u Srbiji

Mušakarc iz Bačke Topole star 43 godine, prvi je pacijent kod kog je u Srbiji, 6. marta 2020. godine, potvrđen korona virus. Svega nekoliko dana kasnije, 9. marta, prvi slučaj kovida 19 otkriven je i u Kikindi kod muškarca čiji sin je boravio u Milanu na lečenju. Ubrzo nakon toga otkrivena su još dva nova pacijenta i sva trojica prebačeni su u Infektivnu kliniku u Novom Sadu. Jedan od njih je i prva žrtva kovida 19 u Srbiji. 59-godišnji muškarac, preminuo je svega 11 dana kasnije. Već na samom početku u našem gradu imali smo najrigoroznije mere za suzbijanje širenja korona virusa jer je Kikinda postala žarište. U javnosti se tada pričalo o zatvaranju grada, ali do toga nije došlo jer je u međuvremenu u Srbiji proglašeno vanredno stanje. Tokom ovih godinu dana zaključno sa 4. martom u Kikindi je registrovano ukupno 3.714 osoba obolelih od korone. Kakva su iskustva lekari iz kovid ambulante stekli tokom ovog perioda pitali smo dr Ivicu Stamnekovića, lekara opšte prakse.

-Ova godina za sve nas koji smo od početka u kovid amubalnti prošla je jako brzo. Od samog početka do danas puno toga se promenilo u načinu rada, lečenju. Na samom početku nismo imali dovoljno testova, a sada je situacija nemerljivo bolja. Sve sumnjive slučajeve testirao antigenskim testovima tako da odmah znamo da li je neko pozitivan ili ne. Za ovih 365 dana naučili smo da nema pravila u kliničkoj slici kada je ovaj virus u pitanju. Infekcije mogu da budu lake, srednje teške i teške, a simptomi su različiti u zavisnosti od osobe do osobe. Na žalost, od samog početka, pa i danas kod većeg broja pacijenata registrujemo upale pluća koje se leče više meseci – istakao je dr Ivica Stamenković.

Najviše obolelih Kikinda je imala u novembru i decembru prošle godine kada je bilo više od stotinu novozaraženih dnevno. Dr Ivica Stamenković još jednom je apelovao na sve da kontakte svedu na minimalnu meru, da nose maske, kao i da se jave u kovid amubulantu čim osete prve simptome kovida 19.