Glaukom je jedan od najčešćih uzroka slepila…

Najčešći uzrog oštećenja vida i potpunog slepila je bolest oka-glaukom. Neadekvatnom terapijom pri lečenju najčešće dolazi do gubitka vidnog polja ili čak do slepila. Za pouzdanu dijagnozu primarnog glaukoma otvorenog ugla je važno, u svakom slučaju, merenje očnog pritiska, vidnog polja i papile i optičkog nerva. Za dijagnostikovanje glaukoma, ponekad je potrebno mnogo godina kontrole njegovog napretka uz dokumentaciju o svim nalazima.

-Oko 1 % populacije pati od ove bolesti, rizik se znatno povećava u poznim godinama života. To je posebno opasno jer se bolest u početku razvija polako i neprimetno. Zato su važni preventivni pregledi. Jedino tako može na vreme da se ustanovi bolest. Simptoma nema, mnogi pacijenti ostaju neotkriveni. Ova bolest je propadanje očnog živca. Sam očni pritisak može biti povišen, ali i ne mora, objašnjava doktorica oftalmolog Dragana Radin…

 

U industrijskim zemljama glaukom je jedan od najčešćih uzroka slepila. Procenjuje se da 1% stanovništva boluje od glaukoma, ili je barem izloženo velikom riziku dobijanja glaukoma. Ova bolest može i da zbuni lekare opšte prakse, jer ponekad ima simptome slične stomačnoj tegobi, ali siguran znak da je reč o glaukomu su tamne senke na srednjoj periferiji vidnog polja koje vremenom postaju jače i veće, i spajaju se u velika polja u vidu polumeseca. Pošto se jednom oboleli očni živac ne može nikada regenerisati, veoma je važno da se ova bolest rano otkrije. U poslednjoj epizodi serijala televizije Rubin, “Moj pas gleda za mene”, koja je na programu 23. decembra sa početkom u 19 sati pogledajte kompletniji razgovor na temu glaukom, kao i posebne segmente iz svake epizode ovog serijala.