“Glasam za život”

Kako se suočiti sa izazovima koje nameće moderno društvo, preventivno odreagovati na iskušenja, reći odlučno ne, kada je potreban izbor, bila su pitanja na koja su u okviru performansa “Glasam za život” odgovore dali učenici OŠ “Radojka Lakić” iz Beograda, gostujući u OŠ “Sveti Sava”.

Performans o vršnjačkoj edukaciji  deo je programa prevencije bolesti zavisnosti, koji ova škola realizuje kontinuirano nekoliko godina. Program je osmislila nastavnica biologije Olivera Pešić Tenović. Kako kaže, namera je bila da se ukaže na sve prisutniji problem, bolesti zavisnosti u sve mlađim generacijama:

-Program radim dugi niz godina. Deca na ovaj način šalju pozitivan poziv na život bez droge svojim vršnjacima i kruna je tribine “Glasam za život”sa kojom gostujemo u školama. Imamo zadovoljstvo da smo danas kod vas.  Mislimo da je vrednost tribine zato što vršnjački edukujemo zapravo učenike, dakle vršnjačka edukacija je na delu.

Namera ovako osmišljenog programa je da đaci kroz igrokaz pošalju poruku favorozovanja zdravih stilova života. Učešće je uzelo četrdesetak učenika sedmih i osmih razreda koji su ukazali na poražavajuće činjenice.

Koliko je tema komleksna i bitna za sve mlade ljude govori i podatak da u programu učestvuju profesori, lekari, psiholozi, predstavnici policije. Primarijus doktor Jelena Brković trideset godina radi u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Beogradu. Prema njenim podacima, prva droga koja se uzima je u 12 i 13 godini, a razlog je nedvoljna komunikacija roditelja sa decom i iskrivljena slika života:

-Preventivni programi u bilo kojoj sferi života daje pomak. Moramo se prebaciti od jedne ideologije u narkomaniji od “Dece cveća” do današnjeg vremena kada narkomaniju vezujemo za dilerstvo, suvišak novca, pojave raznih droga, pojave interneta. One su sada tu, deo našeg svakodnevnog života. Uz naše sportiste idu reklame za pivo, cigare!

 

Iskustva pokazuju da deca, ali i odrasli pribegavaju nekim alternativnim supancama u periodu kada im je teško, kada je velika neizvesnost, kada su problemi gotovo nerešivi. Potrebno je raditi na preventivi. Program prevencije bolesti zavisnosti realizuje se u OŠ “Radojka Lakić” kontinuirano već godinama, u okviru sekcije iz biologije . Obuhvata učenike od 5 do 8 razreda. Cilj pokretanja ovog programa je da se  pruži podrška  učenicima kako bi shvatili značaj formiranja i iskazivanja sopstvenog mišljenja.