Gimnazijalci “u potrazi za autorom”, na otvorenoj sceni Kurije

„Kikindski Gimnazijalci porazili profesionalce“ moglo se čuti sinoć u publici u dvorištu Kurije, koja je došla da podrži angažovanje učenike Gimnazije u okviru Kikindskog leta. Oni  su odigrali Pirandelijev komad apsurda „Šest lica u potrazi za autorom“.

U okviru ovogodišnjeg Kikindskog leta, pred publikom, koja je došla u poopriličnom broju da podrži Gimnazijalce, na bini se odvijala teška Pirandelijeva drama sa svim elementima koji je čine čudnom i neobičnom.

Mlada ekipa potpunih naturšika, porazila je sve koji su sumnjali da profesorica psihologije Miljana Kitanović neće imati snage da odabere pravi ansambl, među kojima su neki pokazali da mogu rame uz rame da stane na crtu profesionalcima:

-Ja sam ponosna i izuzetno srećna što nam je grad ukazao poverenje da se pojavimo pred građanima i publikom i da se   pokažemo i  u okviru Kikindskog leta. Ovo jeste težak komad, dosta smo ga izučavali, radili na njemu, težak je  tekst ali njihova motivacija, volja da to iznesu na pozornicu me je dovela do toga da prihvatim taj izazov i da celu priču iznesemo do kraja. Potpuno sam svesna da je to veliki zalogaj. Ja nisam profesionalac, amater sam ali volim svoj posao, volim njih i prosto sam pratila njihove želje, volim da kod njih pobuđujem kreativnost.

 

Drama “Šest lica traži pisca” se sastoji od tri čina. Mesto radnje je pozorište, a sama radnja, koja je složena, vrti se oko pada i sloma jedne porodice. Iako poprilično mladi, ovi vrlo zaigrani mladi ljudi, potpuno su razumeli šta se od njih očekivalo

 

Radnje se događaju kao drama u drami, sa tim je postignut i efekat dinamičnosti. Pirandelijeva razmišljanja vode gledaoca da pokuša da razume apsurdnost  života, kao i čoveka koji deluje u društvenim odnosima.

Gimnazijalci su sa ovom predstavom učestvovali na 25. Školskom pozorju u Novom Sadu gde su osvojili nagradu, a škola je dobila zahvalnicu kao jedna od šest odabranih škola u selekciji za takmičenje.

Sinoćnom izvedbom, kao i gromkim aplauzom, kojim ih je publika pozdravila, dokazali su da imaju materijala i za veća takmičenja.