Gimnazijalci istražuju u okviru kampa “Kad si srećan”

 

“Kad si srećan” ovogodišnja je tema kampa koji  kroz razmenu učenika, osmu godinu realizuje Gimnazija “Dušan Vasiljev” sa nemačkim gradom Halferom. U okviru jedne od radionica učenici i njihovi mentori su anketirali đake i sugrađane o broju 13 i da li smatraju da taj broj ima veze sa srećom ili sa sujeverjem.

 

Gimnazija “Dušan Vasiljev” sa školom iz Halfera iz Nemačke sarađuje od 2010.godine, rekla je profesorica Miljana Kitanović i dodala da su  prvi  sa kojima je nemaćka škola uopšte ostvarila program razmene đaka, što govori u prilog dobro osmišljenim radionicama, ali i kulturi i velikom gostoprimstvu učenika obe države.  

Želja da se istražuju razlozi za sreću i zašto se vrlo malo priča o toj vrsti stanja bila je podsticaj za organizovanje ove teme u okviru  Kampa.  Materijal, koji bude prikupljen na terenu  imaće  i svoju završnu dimenziju. Od najinteresantnijih izjava će jedna grupa napraviti fotografiije i mini izložbu, druga  će napisati pesmu u rep ritmu, dok će se treća  grupa pozabaviti pisanjem horoskopa na temu sreće. Kroz svih osam dana učenici obilaze grad, upoznaju goste sa obeležjima Kikinde.

 

 

Prvi put u Srbiji je učenik drugog razreda Ekonomske škole iz Halfera, Janik Has. Prema njegovom mišljenju, u Srbiji mladi imaju mogućnost da dan prilagode sebi i da ga bolje iskoriste, samim tim što idu na spavanje tek oko ponoći, dok je u Nemačkoj vreme za krevet već u deset sati.

 

Mentori razmene učenika sa Nemačkom su profesorice Miljana Kitanović i Biljana Repašić. 21. aprila Gimnazijalci očekuju drugu realizaciju razmene učenika, u okviru koje će im doći oko desetak učenika iz Italije.