Gimnazija četvrta na “Hipo” takmičenju, iz engleskog jezika

Na ovogodišnjem, petom međunarodnom „Hipo“ takmičenju iz engleskog jezika, održanom u Italiji, kikindski Gimnazijalac Jovan Vokić stekao međunarodno priznatu diplomu, koju izdaje Londonska privredna komora
Kategorija, u okviru koje je svoje znanje pokazao učenik prvog razreda društveno jezičkog smera Jovan Vokić, obuhvatala je učenike 1.i 2. razreda srednje škole. Osvojivši visoko četvrto mesto, uspešno se izborio za međunarodno priznatui diplomu, koja će mu značiti u nastavku školovanja. Kako nam je u izjavi rekao, ovo je bio prvi put da je mogao da putuje u inostranstvo, te je celokupan doživljaj imao još veću težinu. Samo takmičenje je bilo prilagođeno standardnom načinu funkcionisanja, što znači da je trajao trajao pet ipo sati.


Takmičari su inače bili učenici sa izuzetnim znanjem engleskog jezika, koji taj jezik govore gotovo kao maternji, zbog sticaja okolnosti, u kojima žive, što je Vokiću dodatno otežalo nadmetanje, ali je ipak uspešno osvojio rezultat od  čak 92, 49%poena,  što je izuzetan plasman. Kako kaže, bilo je i lakših, ali i težih segmenata. Mentor Jovana Vokića, profesorica engleskog jezika i koordinator „Hipo“takmičenja Dragana Bursać Ivetić, smatra da ovakav uspeh ne može da ostvari učenik, koji nije spreman na potpunu radnu obavezu u smislu redovnog vežbanja, dolazaka preko vikenda, ozbiljnog pristipa štivu. Tom zadatku je, prema njenim rečima savršeno odgovorio baš Vokić, koji je putovao iz Ruskog Sela, marljivo vežbao, uz maksimalnu ozbiljnost učenika, koji prednjači u odnosu na većinu vtršnjaka, a za to je dokaz stigao baš sa ovog takmičenja.


Gimnazija je škola koja omogućava svojim učenicima učešće na ovom međunarodnom takmičenju, organizujući kvalifikacije u školi već po četvrti put, kao i odlazak na polufinale, koje se održava  u Zrenjaninu. Zbog svih dobrih uslova naši predstavnici su imali potrebu da se zahvale i direktoru škole, kao i gradu Kikindi, na podršci. Inače, na ovogodišnjem Hipo tekmičenju učestvovalo je oko 15.500 učesnika iz 20 zemanlja sa tri kontinenta. U polufinale se plasiralo 2200, a u finalu 85 najboljih, među kojima je bio i naš Vokić.