Gimnastika se vraća u Kikindu

Na gradskom takmičenju, koje je drugi put organizovano u OŠ “Sveti Sava” okupule su se mlade takmičarke iz kikindskih osnovnih i srednjih škola. Nastavnica fizičkog vaspitanja Svetlana Mirčić Vukobrat, kaže da je veliki broj učenica, koje su pokazale zainteresovanost za ovaj sport,te je bilo logično pokrenuti rad sportskog društva. Mlade sportistkinje, koje počinju sa treninzima već u četvrtoj godini pripremaju sportisti:

-Ovde su devojčice koje se bave gimnastikom u školi ali i u klubu. Kikinda nema sudije za ovakva takmičenja, pa čekamo da dođu sa strane. Devojčice se takmiče u kategorijama I-IV, V-VI, VII-VIII i srednje škole. Sa ovog takmičenja pobednici odlaze na okružno takmičenje. Ekipe su podeljene, a prisutne su devojčice iz OŠ “Sveti Sava”, “Jovan Popović”, “Đura Jakšić”i “Feješ Klara”. Treneri su Boris Nedin, Đurđevski Stojče i ja sam sa njima, a imamo i jednu mladu devojku koja se školuje za budućeg učitelja. Broj dece se kreće od 50 do 80, u zavisnosti od perioda.

 

Kao bazičan sport, gimnastika je pogodna i poželjna za svu decu koja požele da se njom bave. Naročito je preporučljiva za decu koja imaju probleme sa kičmom ili stopalima, a kako današnja deca dosta

vremena provode u školskim klupama ili ispred računara može im pomoći da na vreme spreče pojave problema te vrste.

Osim korisnosti, ovim sportom se najčešće bave iz ljubavi.Stanje u gradu nije sjajno kada se govori o gimnastici kao takmičarskom sportu. Kikinda nema gimnastičku halu a bez toga nije moguće vrhunski se posvetiti ovom sportu. Gimnastičko društvo ” Kikinda” poseduje sprave kojima bi se mogla opremiti manja sala ali problem je nedostatak prostora.

Ekipni pobednici današnjeg takmičenja u kategoriji osnovaca su đaci OŠ “Sveti Sava”, kod srednjoškolaca Gimnazijalci, dok su pojedinačno najbolje bile Maša Zorić iz škole Sveti Sava i Nataša Ziramov iz OŠ “Jovan Popović”.