Gerontološkom centru odobreno 35,2 miliona dinara

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije odobrila je sredstva Gerontološkom centru po projektu sa kojim je konkurisano za potpunu rekonstrukciju Novog doma u ulici Generala Drapšina 99.

-Za potpuno uređenje Novog doma dobili smo 33 miliona dinara. Na ovom projektu radili smo od decembra prošle godine, tako da je u njega uloženo dosta rada i truda – istakao je Svetislav Vukmirica, direktor Gerontološkog centra.

Naredni korak je raspisivanje javne nabavke, a komisiju, kojoj je to povereno, čine predstavnici Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjem i Grada Kikinde.

-Projektom je predviđena sanacija kompletne zgrade. To podrazumeva novu kotlarnicu koja će raditi na pelet, a ne na gas kako je sada, rekonstrukciju postojećeg lifta koji će dobiti garanciju u trajanju od 10 godina. Zameniće se pločice u hodnicima i na stepeništu tako da će nove podne podloge biti meke i nezapaljive, a spoljna stolarija prozori i balkonska vrata koja je dotrajala zameniće se aluminijumskim. Uklonićemo svu lamperiju i okrečiti zgradu – objasnio je Vukmirica.

Projektom je predviđeno i izmeštanje stručnih službi na četvrti sprat.

-Na četvrtom spratu izmestićemo poslovni prostor, a sadašnje kancelarije biće preuređene u apartmane. Na taj način dobićemo pet jednokrevetnih apartmana za kojima je velika potražnja. Mi ih nemamo jer su naše sobe licencirane kao dvokrevetne – rekao je naš sagovornik.

Radovi će početi sledeće godine, a važni su zbog dobijanja trajne licence za rad Gerontološkog centra. Rok za dobijanje licence traje do 2021. godine. Ova ustanova raspisala je i javnu nabavku za izradu projektne dokumentacije za izgradnju nove zgrade u Starom domu.

-Sredstva 2,3 miliona dinara smo dobili od Vlade Vojvodine. To znači da ćemo u martu imati spremnu projektnu dokumentaciju za izgradnju novog objekta. Za novu zgradu treba nam između 60 i 70 miliona dinara, ali uz projektnu dokumentaciju možemo da apliciramo na svakom konkursu koji se otvori za ovu namenu – kazao je Svetislav Vukmirica.

Nova zgrada planirana je na mestu sadašnjih paviljona koji su stari 44, a rok trajanja im je 20 godina tako da su neuslovni za korisnike. Nov objekat imaće i više kreveta tako da neće biti listi čekanja. Vukmirica je dodao da je od septembra prošle godine do sada Gerontološki centar ostvario 55 miliona dinara direktnih investicija.