Gerontološkom centru još 7 miliona od pokrajine

Gerontološki centar Novi dom, koji od 1989, kada je izgrađen nije ni jednom obnavljan, do kraja avgusta bi trebalo da dobije potpuno novi izgled. Naime, kako je rekao direktor ustanove, Svetislav Vukmirica,  sredstvima Kancelarije za javna ulaganja u iznosu od 33 miliona dinara potpuno se obnavlja enterijer Novog doma:

-Radovi podrazumevaju sanaciju i rekonstrukciju cele zgrade. Cilj je bio da se podigne kvalitet i standard same ustanove, da naši korisnici dobiju ono što zaslužuju i da im se život učini što lepšim i kvalitetnijim. Predviđeno je potpuno uklanjanje lamperije, to je bio prioritet svih prioriteta. Zakon o protiv požarnoj zaštiti ne podrazumeva takav vid oblaganja zidova i mi smo bili prinuđeni to da uradimo. Zatim  zamena stolarije, u pitanju su novi PVC aluminijumski prozori, sa duplim staklima, kao toplotna ali i zvučna izolacija. Takođe, pločice nisu po predviđenim standardima, tvrde su i klizave te se menjaju sa PVC podnim oblogama, koje su nezapaljive i meke. Kotao se menja, a radi se i na potpunoj rekonstrukciji lifta.  Ova zgrada, kada se završi siguran sam da će dobiti trajnu licencu. Rok je bio 2021, a mi ćemo evo u avgustu ove godine završiti.

Potkrovlje je gređevinskim rešenjem u toku potpune rekonstrukcije, te će u tom delu zgrade biti smeštena administracija, dok će prostorije koje su imale funkciju kancelarijskog smeštaja biti pretvorene u četiri jednokrevetna apartmana, koji će biti na tržištu i dati bolji standard, dodao je Vukmirica . Kako bi se podigao kvalitet života boravka korisnika Gerontološkog centra, sredstva su dobijena i od pokrajinske vlade, u iznosu od 7 miliona dinara:

-Konkretno, 3 miliona za novu opremu za vešeraj i kuhinju. Dotrajala je  oprema, puno je kvarova, tako da ćemo ovim sredstvima  unaprediti  i modernizovati  sam rad ustanove. Milion i 100 hiljada dinara ćemo uložiti u kotao na gas, da  nas ni jedna energetska kriza ne dovede u problem

 

Cenu boravka u Gerontološkom centru opredeljuje Ministarstvo za rad i socijalnu politku. Postoji potreba za proširenjem kapaciteta, pogotovo kada su zavisni korisnici u pitanju. Centtru svakodnevno pristižu zahtevi.

Novi objekat bi mogao da ima nekih 20 kreveta više, dodao je Vukmirica, i na taj način bi se rešili svi problemi, koji su momentalno aktuelni. Trenutno je u Gerontološkom centru oko 170 korisnika, a još nešto mesta ima u apartmanima, dok u stacionarima postoji lista čekanja.