Fotografa iz Engleske oduševile kikindske sove

Fotograf i zoolog Pol Miguel iz Engleske došao je u Kikindi kako bi ovekovečio sove utine koje zimuju u našem gradu. Fotografije koje uradio objaviće u britanskom časopisu “Bird watching” i na svoja dva sajta, a cilj mu je da naredne godine dođe zajedno sa studentima kojima predaje fotografiju.
-O kikindskim sovama sam puno čitao, a kao zaljubljenik u prirodu nisam želeo da propustim priliku da ih ovekovečim na fotografijama – rekao je fotograf iz Lidsa.


Upravo ovaj prirodni fenomen ističe se kao velika turistička prednost Kikinde, a Sekretarijat za zaštitu živpotne sredine pruža neophodnu logističku podršku svim stručnjacima koji zimi obilaze sove.
-Na snazi je Odluka o zaštiti sova utina Grada Kikinde kojom je gradsko jezgro zaštićeno je kao zimovalište sova. Kikinđani poštuju odluku osim kada dođu na red novogodišnji praznici. Naime, petarde i razna pirotehnika plaši sove koje se tada sele na drugo stanište – istakla je Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine.
Prema poslednjem brojanja na Gradskom trgu trenutno je oko 400 jedinki sove utine.