Foto avantura u Terri. Kad umetnost stvara umetnost

Manifestacija „Kikindsko leto“u organizaciji grada Kikinde, zvanično je počela Foto avanturom, koja je juče organizovana na prostoru Ateljea Terra. Više od dvadeset fotografa, iz Novog Sada, Zrenjanina, Beograda, Bečeja, Kikinde, ali i Kanade, imalo je mogućnost da kroz svoj objektiv zabeleži najlepše fotografije stvaranja umetničkih dela u terakoti.

Na ovaj način još više se ukazuje na turističku ponudu grada, koji u toku letnjeg perioda ima tu mogućnost da kroz Simpozijum pokaže još jednu veliku kikindsku znamenitost. Neki od učesnika, a bilo ih je više od dvadeset, baš na tom mestu su imali i najbolju inspiraciju. Fotografišući umetnike, koji stvaraju umetnička dela imali su kompletni izraz u jednom fragmentu, što daje bogatstvo mašti onome koji gleda fotografiju. Prvi put u Kikindi, Svetlana Gajić sa oduševljenjem je komentarisala Terrine lepote:

-Ja sam ovde prvi put. Drugarica me dovela. Oduševljena sam, stvarno. Nisam uopšte ovako nešto očekivala. Veliko je zadovoljstvo ovo slikati, zaista!

Drugi put su u ulozi foto avanturista bili i Zrenjaninci. Desetak članova foto kluba „CD 13“ sa velikim oduševljenjem učestvuje u ovakvim foto okupljanjima, između ostalog i kako bi se upoznali sa ljudima koji dele ista interesovanja.

Pokretač ove svojevrsne i drugi put organizovane Foto avanture, Čedomir Vujanić i sam čovek iza objektiva, čije slike na najbolji način opisuju svu lepotu grada kaže da je ove godine veći odziv i da osim zaljubljenika u fotografiju, koji to rade sasvim amaterski, ovoga puta su nam u gostima bili i profesionalci, čiji fokus je bio usmeren ka najlepšim , a retko viđenim detaljima:

-Na ideju, da ovako nešto pokrenemo baš na ovom mestu, došao sam nakon konsultacije sa kolegama.  Ova foto-avantura sigurno će dati jednu veoma dobru reklamu Kikindi a  i samoj Terri.

Fotografija kao oblik vizuelnog komuniciranja, uvek nudi neko značenje. Svaka fotografija ima svoju prikrivenu i javnu stranu. Ona ima moć da svojim sadržajem utiče na našu savest i naše emotivne reakcije. Jednostavno, manipulišući emocijama postiže određen cilj, izazivajući kod nas očekivano ponašanje.

 

Baš organizatori, kako ispred Gradske uprave ističe Vujanić su se i nosili tom mišlju, da kroz ovakvu foto avanturu, fokus priče bude smešten u jednom od najlepših mesta u gradu, kako bi bio još atraktivniji kada je turistička ponuda Kikinde u pitanju. Učesnici ovog foto safarija imaju u obavezi da pošalju 5-6 fotografija, koje će biti objedinjene i prikazane u septembru u okviru velike izložbe, čija će postavka biti u centru grada.