Fiskulturna sala Škole „6. Oktobar” u novom ruhu zahvaljujući sredstvima Fondacije „Ana i Vlade Divac“

Sala za fizičko Osnovne škole „6. oktobar“ dobila je novo ruho početkom školske godine.

Zasluge za to idu Fondaciji „Ana i Vlade Divac“, koji su u okviru projekta „Da rastemo srećni“ obezbedili sredstva za renoviranje fiskulturne sale u vrednosti od 910.000 dinara:

-Škola „6. oktobar“ je izabrana kao jedna od 6 škola u okviru konkursa „Da rastemo srećni“, koji realizujemo sa NCR fondacijom. Bilo nam je bitno da vidimo kapacitete same škole, da upoznamo nastavnike i direktore. Izabrali smo baš ovu školu, jer smo videli da postoji potreba i da je sala srce same škole, jer se veliki broj aktivnosti održava ovde i da će zaista veliki doprinos imati naša donacija, objašnjava Jelena Rakić iz Fondacije „Ana i Vlade Divac“.

U Školi za osnovno obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju „6. oktobar“ zadovoljni su što je Fondacija „Ana i Vlade Divac“ prepoznala potrebu da fiskulturna sala dobije izgled kakav zaslužuje, jer je to jedini prostor u školi koji je do sada bio neadaptiran:

-Adaptacija je podrazumevala sređivanje parketa škole, zidova, zamenu vrata, farbanje svih elemenata iz sale, od radijatora do sprava. Pored toga, projekat podrazumeva realizaciju radionica za roditelje i decu, koje će se odvijati do decembra, dva puta mesečno. Realizovaće se 16 radionica, gde će se pružati psihosocijalna podrška roditeljima dece sa smetnjama u razvoju. Za decu će biti organizovane aktivnosti koje će dopuniti njihov svakodnevni život i oplemeniti njihov rad i sve ono što oni mogu i žele, kaže direktorica „6. oktobra“ Vesna Vasić.

Mnogo škola iz cele države aplicira na konkurs Fondacije, pa je zato posebno zadovoljstvo biti odabran za realizaciju projekta, dodaje direktorica ove obrazovne ustanove:

-Još jednom se zahvaljujem Fondaciji, jer je veliki broj ovog tipa na nivou Srbije. Oni su imali mogućnost da odaberu šest i mi smo na svu sreću uspeli da ih ubedimo da budemo deo ovog projekta, jer sve ono što smo radili, što radimo i što ćemo raditi zaista zavređuje pažnju.

Podršku realizaciji ovog projekta dala je i lokalna samouprava, a član Gradskog veća Saša Tanackov istakao je da je važno da, u ovakve programe budu uključeni i lokalni preduzetnici:

-Nije poenta samo dati ljudima posao i obezbediti im plate. Poenta je raditi nešto šire za sredinu u kojoj postojite i radite. Apelujem na sve privrednike na ovom području da u okviru svojih programskih aktivnosti, u domenu društvene odgovornosti, obrate pažnju i na škole i na vrtiće, kao i na sve ostalo iz domena socijalne i zdravstvene zaštite. Mladi i deca su najvažniji i tu podrška treba da bude najveća.

Škola za osnovno obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju „6. oktobar“ jedina je obrazovna ustanova ove vrste na teritoriji Severnog Banata. Postoji 48 godina, a trenutno je pohađa 60 učenika. Oni su sa svojim nastavnicima pripremili zabavni program i tako se zahvalili donatorima i svima koji čine da njihovi školski dani prolaze što bezbrižnije.