Firma “Kaldarica” otkupiće 10.000 tona pšenice

Žetva pšenice još uvek nije počela. Kako je za vikend najavljena kiša, poljoprivredni proizvođači sačekaće i ove padavine koje će više nego dobro doći nalivanju zrna.

-Žetva ječma već uveliko traje ,a krajem sledeće nedelje očekujem da počne žetva pšenice. Kakvi će biti prinosi videćemo kada padnu prvi otkosi, ali već sada je evidentno da će biti 20 do 30 odsto niži u odnosu na prošlu godinu. Očekujem i da kvalitet bude lošiji nego prošle godine – istakao je Branislav Kockar, direktor firme “Kaldarica”.

Setva pšenice trajala je dva meseca, a razlog tome su vremenske prilike koje nisu dozvoljavale da se ovaj posao završi na vreme. Na svojim parcelama naš sagovornik pšenicu je posejao na 300 hektara što je manje površina nego proteklih godina:

-Trebalo bi da sve što posejemo donese neku zaradu. Kod pšenice to nije slučaj jer se seje zbog plodoreda ili da se očisti njiva.

Firma “Kaldarica” ima oko 500 kooperanata od kojih otkupljuje poljoprivredne proizvode, a vlasnici i sami obrađuju oko hiljadu hektara svoje zemlje.

-Imamo dosta kooperanata u Kikindi, Novoj Crnji, Novom Miloševu, Čoki. Planiramo da oktkupimo oko 10.000 tona ovogodišnjeg roda pšenice.Svi proizvođači voleli bi da cena bude veća, a otkupljivači da bude manja. Priča se da će se plaćati 15, 16 dinara za kilogram – kaže Kockar.

Skladištenje je jedna od usluga koju “Kaldarica” pruža kooperantima dok ne odluče da prodaju pšenicu. Na parcelama ove porodice zasnovan je suncokret na 500 i kukuruz na 400 hektara. Prolećene kulture za sada su u dobrom stanju.