Firma “Grindex” svoje mašine izvozi u Indiju

Sajam mašina za obradu metala, preciznog alata, produkcionih sistema i komponenata za automatizaciju EMO- Hanover, okupio 2.200 izlagača iz 45 zemalja. Jedini predstavnik Srbije bila je kikindska firma “Grindex” koja se predstavila sa novom mašinom.
-Nova mašina ima četiri brusna kamena odnosno četiri mesta za brušenje. Interesantno je da se jedan komad obrusi odjednom, te su sve obrađene površine između sebe u geometriji. To je najnoviji postupak u brušenju i savremenije od ovog ne postoji. Mašina je interesantna za alatnice, a mi se trudimo da svake dve, tri godine usavršimo naše proizvode – istakao je Jovan Bulatović, vlasnik “Grindex”-a.


Sajam u Hanoveru najveći je ove vrste u svetu i okuplja proizvođače i kupce alatnih mašina sa svih kontinenata.
-Pokušavamo da se probijemo na kinesko tržište. Počeli smo da izvozimo i u Indiju. Dve mašine za indijsko tržište treba da isporučimo do kraja godine – rekao je Bulatović.
Najveće tržište kikindskog preduzeća je Ruska Federacija gde je velika potražnja za ovim proizvodima. Godišnje se izveze 25 mašina za firme u Rusiji. “Grindex” je pre godinu i po dana kupio i dva pogona nekadašnje “Livnice” ,Nodularni liv i pogon brusilica.
-U oba pogona dosta smo uložili. Pogoni se još uvek nisu isplatili, ali očekujem da budu na pozitivnoj nuli. Nisam pogrešio što sam ušao u ovu investiciju, a očekujem da će za godinu i po, dve, svaki pogon donositi dobit. Zaposlili smo i pedeset radnika, tako da “Grindex” sada ima ukupno 180 zaposlenih – kaže vlasnik “Grindex”-a.


U planu je i kupovina novih mašina koje će ubrzati mašinsku obradu. Firma “Grindex” proizvodi mašine za unutrašnje i spoljno okruglo brušenje, za brušenje navoja i složenih profila koje se koriste se u automobilskoj industriji za bušenje osovina, kolenastih vratila i delova za automatsko ubrizgavanje goriva, kućišta diferencijala, klipova i klipnih prstenova. Jedini su proizvođači alatnih mašina na Balkanu.