Festival mađarskih folklora u „Torontalu“

Pesma, igra, muzika, ali i ručni radovi prikazani su na Festivalu mađarskog folklora, koji je održan na prostoru Udruženja građana „Torontal“.

Domaćini su bili ponosni što su uspeli da na jednom mestu okupe kreativce i umetnike iz Banata, ali i inostranstva:

-Ovo je jedan vid prekogranične saradnje, jer imamo goste iz mađarskog grada Dabaš i bratimljenog mesta Apatfalva. Tu su nam folklorni ansambli i citraši iz Nove Crnje, Kikinde i Sajana. Oko 100 učecnika nastupa na manifestaciji. U najnovijem objektu UG „Torontal“ upriličili smo i izložbu radova žena iz Ruskog Sela i Nove Crnje. Ovim želimo da pokažemo da, iako nas je sve manje, mi koji ostanejemo trudimo se da sačuvamo našu tradiciju, jezik i kulturu, objašnjava predsednik UG „Torontal“ Šandor Talpai.

 

Manifestacija poput ove je za Kulturno-umetničko društvo „Adi Endre“ iz Sajana veoma važna, koji ove godine slavi sedam decenija postojanja:

Nama puno znači da sada, kada svi odlaze u inostranstvo, imamo 14 dece u društvu. Ponosni smo na njih i srećni što ih imamo toliko. U malom selu kao što je Sajan to je velika brojka. Tako vidimo da imamo budućnost i da na njih možemo uvek da računamo, kaže Šara Benjocki iz ovog KUD-a.

Kultura i običaji najbolje se baštine kroz umetnost. Pored pesama i muzike, posetioci su imali prilike i da vide stare dečije igre, u kojima mališani i danas uživaju.