Festival folklornih igara u Nakovu

U okviru Vidovdanskih svečanosti, koje su po peti put održane u Nakovu, upriličen je i deveti Međunarodni festival folklornih igara „Ajmo zaigrati – ajmo de“.Pored domaćih ansambala, nastupe su imali i kulturno – umetnička društva iz Rumunije, Bugarske i Bosne i Hercegovine.

Tako su se na bini u dvorištu OŠ „Petar Kočić“ našli ansambli iz Srbije, ali i zemalja iz okruženja:

Jako je važno održati tradiciju i kulturu i sačuvati ono što je u narodu. Ima dosta nacija ovde u Vojvodini. Jako je bitno da se ujedinimo i družimo na jednom mestu, da svi možemo da vidimo različite igre i običaje, kaže Dušan Kuga iz KUD „Izvor“ iz Nakova.

Podršku ovom događaju dala je i lokalna samouprava, a član Gradskog veća Miodrag Bulajić je i otvorio festival. Festivalu je prisustvovao i načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač. Posebno zadovoljstvo za njega predstavlja činjenica da se u gotovo svakom mestu održavaju ovakvi događaji. Predsednik MZ Nakovo Mladen Đuran zahvalio se svim učesnicima i gostima, koji su uveličali Vidovdanske svečanosti, koje su izrazito značajne za Nakovo.

Svih devet ansambala, koji su se predstavili Nakovčanima i njihovim gostima, pokazali su svoje igračko-pevačko umeće. Oni podsećaju da izvorne narodne igre nikad neće biti zaboravljene i da je prava lepota leži u toleranciji i različitosti.