Festival etnološkog filma – za svakoga po nešto

U Narodnom muzeju u toku je deveti Festival etnološkog filma. Iako ova ostvarenja mogu da gledaju gotovo sve generacije, kao i uvek, fokus je na deci školskog uzrasta.

-Filmove koje prikazujemo preuzeli smo iz Beograda, gde je oktobra prošle godine održan 26. Međunarodni festival etnološkog filma. Autori potiču iz različitih zemalja, ima ih iz Srbije, Italije, Nemačke, sa Tajlanda, iz Brazila, Rusije, tako da im to daje zanimljivost. Svako može pronaći nešto interesantno i što će želeti da pogleda, objašnjava muzejski vodić Slavica Cvijetić.

Etnološki filmovi postaju sve interesantniji školarcima, što pokazuje i posećenost, ali i jedan presedan:

-Zbog velike zainteresovanosti, produžili smo trajanje Festivala i na narednu nedelju. Dakle, u ponedeljak, utorak i sredu imaćemo termine za školske grupe. Raduje nas veliko interesovanje đaka. Nastavnici ih dovode, jer su Festival prepoznali kao lepu šansu da decu izvedu iz škole i da na drugačiji način prikažu određeno gradivo. Sve ovo vrlo je zanimljivo i deci i nastavnicima.

Tematika filmova uvek je raznovrsna, pa svako može da nađe ono što će goditi njegovom senzibilitetu.

-Ove godine ima dosta tih religioznih, ritualnih, mitoloških tema, koji pokazuju život u afričkim plemenima. Imamo i ostvarenja koja prikazuju običaje Vlaha u Istočnoj Srbiji. Teme su različite. Zato i apelujemo na profesore i nastavnike da dovode đake, zato što za svaki predmet u školi mogu da pronađu korelaciju, da održe vannastavne aktivnosti i da prouče dublje nešto što je vezano za samo gradivno.

Budući da nas naredne godine očekuje deseti jubilarni Festival, interesovalo nas je šta organizatori pripremaju tim povodom.

-Možda uradimo neku retrospektivu i pronađemo filmove od prethodnih deset godina koji su bili pobednički i najgledaniji kada je kikindska publika u pitanju.

Etnološki film predstavlja posebnu vrstu dokumentarca. Namenjen je mladim ljudima i akademskoj populaciji iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, studentima, stručnjacima i umetnicima različitih profila, ali i ostaloj publici. Takođe, Festival etnološkog filma nastoji da privuče pripadnike lokalnih zajednica uključenih u očuvanje kulturnog nasleđa koje sami baštine.