Festival etnološkog filma od danas u Narodnom muzeju

Osmi festival etnološkog filma otvoren je danas u kikindskom Narodnom muzeju. Projekcije će se za srednjoškolce organizovati u prepodnevim časovima, dok će odrasla publika do subote moći od 18 časova da uživa u ostvarenjima iz svih krajeva sveta.

Festival ćemo zvanično otvoriti projekcijom domaćeg filma „Badnji dan u Kikindi“, kao omaž Branislavu Zariću, našem nedavno preminulom sugrađaninu, koji je bio redovan posetilac ove manifestacije, rekla je Slavica Gajić, etnolog u kikindskom Narodnom muzeju.

Selekcija filmova se vrše na osnovu tematike. Biraju se ona ostvarenja za koje se smatra da će biti najinteresantniji domaćoj publici.

Nepalsko osta „68 članova“ posebno je interesantan, s obzirom na to da je i bio prvi izbor kikindskih gimnazijalaca, koji su ga gledali. Sedište ovog filma predstavlja porodična zadruga od 68 članova. U njemu se može videti priča o njihovom sistemu vrednosti, svakodnevnim obavezama, raspodeli dužnosti i autoritetu. Na festivalu će publika pogledati filmove o svetskoj kulturi i mentalitetu, njihovim sličnostima i razlikama.

Festival je u poslednjih nekoliko godina zaživeo među kikindskim školarcima, koji pokazuju veliko inetresovanje za ovakvu tematiku.