Festival amaterskih, mađarskih pozorišta u Kikindi

Kikinda će nakon 13 godina ponovo biti domaćin Fastivala vojvođanskih mađarskih amaterskih pozorišta. U periodu od od 5.-15. aprila kikindskoj publici će se predstaviti 17 glumačkih ansambala, kroz 18 predstava. Festival je podržala lokalna samouprava iznosom od blizui 400 000 dinara. U organizaciji Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara, KUD-a “Eđšeg” i Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara ovaj  Festival neće imati takmičarski  karakter, ali je u planu da svaku predstavu pogleda i stručni žiri. Festival, rekao je u svom obraćanju pomoćnik gradonačelnika Šandor Talpai, ima tradiciju dugu više od dve decenije, a  svoj početak beleži baš u ovim krajevima, što ga i vraća već treći put na pozornicu Eđšega:

-Moram da kažem da je sama opština jedan od glavnih sponzora manifestacije, koju pomaže sa blizu 400 000 dinara. Takođe vrlo je bitno reći i da je Festival počeo baš iz ovih krajeva. Pre 23 godine u Ruskom Selu je pokojni Berta Ferenc pokrenuo ideju o ovakvim susetima amaterskih pozorišta i od tog perioda ova manifestacija živi u Vojvodini.

 

Festival će otvoriti domaćin sa predstavom “Cvet u rudniku”. Osim ovog komada na repertoaru će se igrati  moderne drame, kao i klasična dela. Među glumačkim trupama ima višestruko nagrađenih, a kao i onih kojima će predstavljanje kikindskoj publici biti ujedno i prvo uživo izvođenje. Kako organizatori najavljuju, ove godine će biti i pratećeg programa za decu i roditelje. Festival, koji je podržala lokalna samouprava iznosom od blizu 400, 000 dinara će zvanično početi petog  i trajaće do 15.aprila. Sve predstave će biti izvođene u večernjim satima, a ulazak se neće naplaćivati.