FENOK i Etno kamp po 16.put okupili veliki broj ljubitelja narodne tradicije

Međunarodni Festival orkestara, koji je ove godine održan po 16 put, nastavio je tradiciju četvorodnevnog trajanja. Kako je naglasio direktor ADZNM „Gusle“ Zoran Petrović,  organizatori  FENOK-a i Etno kampa imaju i snage  i deja, ali su i ovoga puta dužinu trajanje diktiralli materijalni uslovi. Program Festivala je bio vrlo kvalitetan, dvorište Kurije vrlo prilagođeno, ocenio je Petrović i dodao da su ovoga puta bili žanrovski daleko raznovrsniji, u cilju da se razbije fama, da je FENOK festival samo narodnih orkestara,  Etno kamp je uporedo sa FENOKOM trajao, a pojedini učesnici su bili deo i jednog i drugog dešavanja. Kako je objasnila Magdalena Popov, umetnički rukovodilac kampa, istraživanja se održavaju tokom cele godine, a završnica i upoređivanje rezultata se rade u okviru Etno kampa.

Arhiva Gusala je zahvaljujući istraživanjima, ali i Etno kampu postala i najveća biblioteka prikupljene građe informacija o Severnom Banatu i Srednjem Banatu.

Ove godine su u okviru kampa bile organizovane i muzičke i igračke radionice, za 25 studenata koji su učestvovali na kampu. Oni su imali priliku da se upoznaju sa muzičkom tradicijom Bugara I Rusa, koji su bili gosti na Fenoku ove godine, te su stekli dosta praktičnih iskustava, koje će moći i da prenesu u okviru teoretisanja na svojim fakultetima. Ni jedne prethodne godine nije bilo toliko kvalitetnih predavanja, kao što je to bio slučaj ovoga puta, dodala je Popov. Mentorka Kampa  je bila Martina Karin, master etnomuzikologije, koja je 16. put na kampu. Glavno obeležje ovakvog vida učenja, je da se gotovo svi učesnici kampa iz godine u godinu vraćaju, usavršavaju svoja znanja, da bi ih na kraju oblikovali u stručne  radove i  osmišljena predavanja, koje prezentuju  mlađim učesnicima.