“FENOK” 16.put u organizaciji ADZNM “Gusle”

Akademsko društvo za negovanje muzike „Gusle“, po 16. put organizuje Međunarodni festival narodnih orkestara FENOK. Tokom tri koncertna dana publika će imati mogućnost da uživa u nastupima „čuvara nacionalne tradicije“ koji će izvoditi različite muzičke žanrove.

 

Žitelji Kikinde su sinoć u dvorištu Kurije imali mogućnost da uživaju u prvoj večeri Fenok-a, u okviru koje su im se predstavili izvođači iz Zrenjanina, kao i članovi ansabla domaćina. Cilj organizovanja ovakvog festivala je da se omogući bolje razumevanje i promoviše tolerancija muzičke tradicije naroda na Balkanu. Ističući veliku ulogu samih pokretača ideje o ovakvom spletu dva velika događaja, kakvi su “Fenok” i Etno kamp zamenica gradonačelnika, Bosiljka Srdić je naglasila da je na ovaj način i kulturna slika grada još bogatija.

 

Uz skromna sredstva, sa kojima raspolažu, naveo je direktor ADZNM muzike „Gusle“ Zoran Petrović. namera je da i ovogodišnji FENOK ispuni visoko postavljeni umetničko-muzički kriterijum. Iako su do sada već učestvovali na najvećoj kikindskoj manifestaciji „Dani ludaje“ zrenjaninski duvački orkestar, koji je sinoć nastupio na sceni FENOK-a , prvi put je učesnik festivala i ono što je primetio profesor Branislav Gagić, oduševljen organizacijom, namera je da se saradnja još više produbi, na obostrano zadovoljstvo. Fenok bi trajao i duže, naveo je Petrović da je više bilo mogućnosti i sredstava. Organizaciju je i ove godine pomogla gradska uprava i pokrajinski sekretarijat. Ove godine je više muzičkih žanrova. Osim zrenjaninskog duvačkog orkestra, očekuju učešće gostiju iz Rusije, zatim tamburaški orkestar Mileta Nikolića, folklornu igru ansambla Gusle, pevačku grupu Etno kampa, Zatim nastup „Melizmi“ i rok koncert benda, koji je ponikao baš u ADZNM „Gusle“