Farma goveda Olivere Latinović

Jedna od najvećih farmi goveda u privatnom vlasništvu u našem okruženju nalazi se u Nakovu. Vodi je Olivera Latinović koja je uzgojem krava počela da se bavi pre više decenija. Trenutno ima 130 grla, od čega je 65 muznih krava.

-Prošle godine podneli smo Ministarstvu zahtev da uvezemo 22, 23 junice iz Holandije. Odgovor smo dobile tek pre nekoliko dana, tako da smo odustali od toga. Proizvodnja je suviše teška i mnogo je obaveza tako da nismo fizički u mogućnosti da proširujemo kapacitet farme – kaže Olivera Latinović.

Na farmi se proizvede oko 1.500 litara mleka dnevno.

-Mleko otkupljenje firma “Imlek”. Isplate su redovne, a cena za litar je od 29 do 44 dinara u zavisnosti od kvaliteta. Da nema premija po grlu zarade ne bi bilo – kaže naša sagovornica.

Pored toga što se bavi stočarstvo Olivera zajedno sa svojom porodicom radi i zemlju. Na obradivim površinama proizvodi hranu za grla.Pre nekoliko godina naša sagovornica postavila je solarne panele na farmi kako bi ostvarila uštede, a i prošle godine investirano je u bolje uslove na farmi:

-Nešto malo su troškovi umanjeni. Ipak, smatram da je ova investicija koja je bila oko 800.000 dinara velika za korist koju smo dobili. Ugradnju solarnih panela realizovali smo preko Vlade Vojvodine. Naše učešće bilo je oko 300.000 dinara.

Osim goveda Olivera ima i konje koje gaji iz ljubavi, a dužu priču o tome pogledajte u nedelju od 15 sati u emisiji “Plodovi ravnice”.