Fabrika “Le Belier” ponovo zapošljava radnike

U drugoj polovini 2018. godine fabrike „Le Belier“ zahvaljujući dobroj poslovnoj klimi zaposlila je oko 300 novih radnika. Međutim ove godine mendžment je bio prinuđen da otpusti deo zaposlenih koji su radili na određeno vreme.

-Otpuštena su 82 radnika, ali kako se proizvodnja povećava „Le Belier“ ponovo zapošljava i to mahom upravo zaposlene koji su radili kod njih – saznajemo od Ilije Drljića, predsednik SSS za Kikindu, Čoku, Novu Crnju i Novi Kneževac.

Sindikat ima aktivnu ulogu u izradi novog kolektivnog ugovora u „Le Belieru“. Deo ovog dokumenta vezan za radno-pravne odnose i u većini je izdefinisan.

-Finansije smo ostavili za naredni mesec, kao i deo vezan za bezbednost i zaštitu zdravlja na radu. Imamo predlog koji mora da se rešava na novou „Le Belier“ grupe. Predložili smo da se formira Fond za preventivni oporavak i očekujem da ćemo uspeti da ga uvrstimo u kolektivni ugovor jer bi radnicima bilo omogućen besplatan odlazak na preventivni oporavak. Što se tiče zarada očekujem da nađemo zajednički jezik sa poslodavcima posebno za radna mesta koja su jako teška bez obzira na to sa kojom stručnom spremom rade uposleni na ovim poslovima – ističe Drljić.

U ovoj fabrici radnici imaju mogućnost da se preventivno pregledaju, a menadžment razmišlja i o tome da otvori ambulantu u okviru firme. Drljić napominje da se pregovori odvijaju u korektnoj atmosferi uz razumevanje menadžementa. Kolektivni ugovor biće potpisan do kraja godine.