Fabrika “Emmepi” obeležava deceniju poslovanja u Kikindi

Pogon za proizvodnju čarapa “Emmepi” u Kikindi je otvoren 2007. godine. Vlasnice iz Italije sestre Lucijana i Laura Orlandi pre toga imale su fabriku u Rumuniji, a za pokretanje proizvodnje u Srbiji odlučile su se jer je bilo veliko interesovanje potencijalnih radnica za rad u ovoj kompaniji.

-Zapošljavamo 111 radnika. Od tog broja dvadesetak radnica je na trudničkom i porodiljskom bolovanju što nam je drago jer podržavamo materinstvo i veći broj dece – rekla je Lucijana Orlandi, direktorica fabrike “Emmepi”.

Veliku pomoć pri otvaranju pogona sestre su imale od privrednih komora Temišvara i Kikinde.Prema rečima Lucijane Orlandi Srbija daje pomoć stranim investitorima, a firma “Emmepi” koristila je subvencije prilikom otvaranja pogona, kada su dobili olakšice za zapošljavanje radnika:

-Isključivo se bavimo šivenjem ženskih čarapa, iako smo u početku proizvodili i sitniji aksesoar. Kapacitet je oko 30.000 pari čarapa dnevno. Mi zapravo radimo poluproizvod. Od klijenta dobijamo delove čarapa koje uklapamo, a nakon toga ih vraćamo kako bi ih naručilac ofarbao i pripremio za tržište.

Oko 75 odsto proizvodnje se izvozi u Italiju, a ostatak se radi za klijente u Srbiji. Čarape iz kikindskog “Emmepija” odlaze u firme “Levante”, “Merigold”, “Pompea”, a tu su i domaći proizvođači iz Zrenjanina i Subotice. Na pitanje kakvi su uslovi rada i zašto je pogon otvoren u Kikindi naša sagovornica odgovara:

-Firma “Emmepi” u Temišvaru otvorena je 1997. godine i tamo je bilo zaposleno oko 300 radnika. Od 2007. godine Rumuni su počeli da odlaze u druge države da rade tako da je došlo do odliva radne snage. Iako smo razmišljali da posao preselimo u Moldaviju za Kikindu smo se odlučili iz više razloga među kojima je i taj što je brža distribucija naših proizvoda do krajnjeg odredišta u Italiji. Kikinda je lep grad. Ovde sam stekla i prijatelje, a ljudi su ljubazni i predusretljivi.

Tokom ove godine bilo je teških perioda u radu, ali su uspešno prevaziđeni. Dogovori sa klijentima pokazuju da će sledeća godina biti produktivnija.

-Nadam se povećanju potražnje za našim uslugama. To će omogućiti i zapošljavanje novih radnika – rekla je Lucijana Orlandi.

Novi radnici koji dođu najpre treba da popune CV, a nakon toga razgovaraju sa vlasnicima. Osobe koje su potencijalni zaposleni prolaze kroz probni rad i ukoliko zadovolje sa njima se zasniva radni odnos najpre na određeno vrem, na pola godine.