Evropski dan školskog sporta u Kikindi

Uokviru Evropske nedelje sporta koji se održava širom Srbije od 23.09 – 30.09.2019. godine pod sloganom BeActive , u kikindskoj osnovnoj školi Sveti Sava je Evropski dan školskog sporta održan u dvorištu, uz učešće đaka iz OŠ „Đura Jakšić“, „Žarko Zrenjanin“, „Feješ Klara“ i škole „Sveti Sava“.

Tokom trajanja evropske nedelje sporta, organizovan je i Evropski dan školskog sporta. U intervalu od 120 minuta, organizovana su takmičenja u fudbalu, odbojci, poligonu spretnosti, atletici i na taj način učestvovali u promociji projekta Evropski školski dan sporta. Glavni cilj ove inicijative je promovisanje sporta i fizičke aktivnosti širom Evrope i podsticanje dece da budu aktivna, najmanje dva sata dnevno. Kikindske škole  obeležavaju ovaj dan na sportski način, navela je koordinatorka ove sportske manifestacije u Kikindi Svetlana Mirčić Vukobrat:

-Zajednička aktivnost svih nas sledi tek nakon rezultata, koji stignu od komisije. Prošle godine Kikinda je bila vrlo aktivna i sve škole učesnice su dobile profesionalne dresove, u kojima se deca takmiče na školskim takmičenjima.

U OŠ „Sveti Sava“ sport je vrlo zastupljen, veliki broj školsko sportskih angažovanja, kada su osnovne škole u pitanju kreću baš iz ove škole:

-Škola “Sveti Sava” je u ovoj priči pre nego što se država Srbija uključila. Kada je prvi put organizovano, 2015. od tada  mi aktivno učestvujemo. Od prošle godine smo sportski dan  proširili i na druge škole. Deca aktivno učestvuju, vole igru. Nama je cilj da se što više dece i građana uopšte uključi u ovakav vid aktivnosti.

Đaci su kroz sportske igre i druženje uživali u nadmetanju ali su ujedno postali i pobornici  važnosti sporta za zdravlje i održavanje sportskog duha, a ujedno i edukacije kada su zdrave životne navike, poput zdrave ishrane u pitanju. Projekat Evropski školski dan sporta je pan-Evropska inicijativa koja je sa realizacijom počela u Mađarskoj. Broj učenika koji su angažovani na ovom projektu se povećava iz godine u godinu. 120-ominutnom aktivnošću dnevno deca stvaraju pozitivne navike, jer bavljenje sportom utiče na stvaranje zdravih stilova života, kao i na sazrevanje detetove ličnosti.