Etno kamp “Gusala” odložen za kraj septembra

Iako najavljen za kraj jula tradiocionalni etno kamo u Kikindi odložen je za kraj septembra. Studijsko istraživanje muzičko-tradicionalnog folklora Banata odnosno etno kamp podržalo i Ministarstvo za kulturu i informisanje sa 200.000 dinara tako da postoji i ugovorna obaveza da se ovaj program održi, rekao je Zoran Petrović, direktor ADZNM „Gusle“ .

Nadamo se da ćemo uspeti u drugoj polovini septembra da realizujemo ovaj program. Manifestacija je donela dosta dobrog i Kikindi i „Guslama“. FENOK u ovim uslovima nije moguće organizovati i ostaje da vidimo kako će se situacija razvijati dalje – napominje Petrović.

Već 18 godina Kikinda je domaćin studentima muzičkih akademija i srednjoškolcima muzičkih škola iz Beograda, Novog Sada, Banja Luke, Subotice, Sombora i Kikinde. Sva istraživanja su arhirvirana i smatra se da je arhivska građa „Gusala“ jedna od najvrednijih te vrste u našoj zemlji. I rad sekcija u „Guslama“ usklađen je sa situacijom.

Članove ovog društva očekuju i interesantne aktivnosti vezane za međunarodnu muzičku konferenciju Young musicology koju organizuje muzikološki institut srpske Akademije nauka i umetnosti.U „Guslama „ završavaju a kapela disk desetak odabranih numera i tokom septembra ih očekuje još dosta snimanja.