Etno kamp čuva tradiciju Banata

Studijsko istraživanje muzičko-tradicionalnog folklora Banata koje se već 17 godina organizuje u okviru etno kampa koristi se za seminarske, diplomske i master radove studenata, kao i za pisanje različitih knjiga. “Gusle” su domaćin etno kampu koji je proglašen za istraživačku stanica folkloristike.Ove godine studenti će imati priliku da nauče kako se radi na terenu i kako se istraživanja.

 

-Bili u Iđošu gde smo snimali starosedelačko stanovništvo, Srbe iz Banata. Posetili smo i mesto Jankov most u kom žive Rumuni u Banatu. U Banatskom Karađorđevu susreli smo se da pevačkom grupom “Lička kapa” dok ćemo tri dana boraviti u susednoj Rumuniji – istakao je Igor Popov, umetnički rukovodilac ADZNM “Gusle”.

Ove godine na etno kampu okupilo se 28 studenata muzičkih akademija i srednjoškolci muzičkih škola iz Beograda, Novog Sada, Banja Luke, Subotice, Sombora i Kikinde. Pokrovitelji su Grad Kikinda, Ministarstvo kulture i informisanja Pokrajinski sekretarijat za kulture.i učenika od kojih se većina prvi put susrela sa praktičnim radom odnosno istraživanjima. Studenti uče kako se prikuplja materijal, obrađuje, arhivira i postavlja na scenu. Mentori su dr Dragica Panić Kašanski i Martina Vukobrat, etnomuzikolog.

-Materijal koji snimimo ovde je dragocen. Posle obrade podataka materijal koriste svi studenti, a arhiva koju imamo je neprocenjiva – rekla je Martina Vukobrat, komentorka etno kampa.

U okviru etno kampa biće organizovane promocije dve knjige: monografija Makedonaca u Kačarevu autora Julijane Baštić i Gorana Miloševa i dr Dragice Panić Kašanski o nematerijalnom kulturnom nasleđu. Svakodnevno se organizuju i pevačke radionice sa Svetlanom Spajić i drugim izvođačima tradicionalne muzike.

Sutra u 20 sati i 30 minuta u dvorištu Kurije biće održan koncert tradicionalne muzike na kom će učestvovati pevačka grupa etno kampa, gajdaši Boždar Simenov iz Bugarske, Vanja Ilijev iz Zrenjanina i etno grupa “Kult” iz Kraljeva. Muzičko veče uvod je u Međunarodni festival narodnih orkestara koji će trajati od četvrtka do nedelje. Na FENOK-u će nastupiti orkestri iz Turske, Ukrajine, Rumunije, Srbije.