“Etape noći” Miloša Latinovića

U Narodnoj biblioeci „Jovan Popović“ sinoć je održana promocije knjige Miloša Latinovića „Etape noći“. Junaci romana pričaju priče o ljudskim pobedama i porazima, čiji su portreti oslikani kroz sedam etapa noći – od sumraka do svitanja. Miloš Latinović ističe da se o noći razmišlja i doživljava kao celina, kao jednobrazno vremensko razdoblje, međutim to najčešće nije tako.

-Noću se budimo, sanjamo različite snove, a noću se dešavaju različite priče na koje nemamo uticaja i o kojima čak ništa i ne znamo – pojašnjava Miloš Latinović.

Autor knjige napominje da je pisac Karlos Funetes uveo priču o etapama noći u savremenom svetu, tako da je iskoristio njegovu knjigu „Terra Nostra“ da kroz podelu noći na sedam etapa podeli vremensko razdoblje Banata.Roman je stilsku sličan ranijim Latinovićevim delima delima.

 

-Ovo je poslednja knjiga mog bavljenja istorijom odnosno korišćenjem istorijskih činjenica za ono što je romanesna priča. Priče u ovoj knjizi teku linearno koliko je to tako ako u jednoj priči prođe 200 godina – kaže Latinović.

Poslednju etapu noći ispratiće kiša. Kao i u drugim romanima Miloša Latinovića, kiša poput nevidljive niti povezuje sve junake.

-Kiša je lajt motiv naših života zato što je destrukcija kiše jednaka njenoj konstrukciji, ako smem tako da kažem. Niša ne rađa bez kiše, a ništa se brže ne razgradi nego kiša – dodaje Miloš Latinović.

Naš sagovornik otkriva da planira da njegov sledeći roman ima savremenu tematiku. Pisaće o pričama koje proživaljava dok boravi u Beogradu.Miloš Latinović autor je zbirki priča, romana, knjiga eseja i desetak dramskih tekstova, kao i više od sto različitih književnih priloga. Na promociji je govorila i Marija Radić, urednica „Vulkan“ izdavaštva.