Epidemiološka situacija zadovoljavajuća

Epidemija malih boginja proglašena je na Kosovu i Metohiji, a oboleli od ove bolesti registrovani su i u Vranju, Kruševcu i Sremskoj Mitrovici. Epidemija malih boginja registrovana je ove godine i u Rumuniji. Kako saznajemo od dr Tatjana Karać, načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti ZZJZ prati se novonastala epidemiološka situcija:

-Od početka 2017. godine u našoj zemlji male boginje registrovane su kod 12 osoba. Od toga nijedna osoba nije sa teritorije Severnobanatskog upravnog okruga i Kikinde.

U našoj zemlji na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama.

-Radi se revizija kartona za vakcinaciju. Ukoliko se uoči da je imunizacija propuštena roditelji će biti pozvani da dovedu decu kako bi bila zaštićena vakcinom. U Kikindi je ove, u odnosu na prošlu godinu, više vakcinisane dece za oko 10 odsto. Isto je i sa revakcinama koja se primaju pred polazak u školu. Na kraju 2016. godine imali smo 93 procenata vakcinisane dece u drugoj godini i 98 odsto vakcinisane predškolske dece što je u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije – istakla je dr Tatjana Karać.

Preporuka je da procenat vakcinisane dece bude veći od 95 odsto.

-Zbog blizine granice sa Rumunijom veliki je uspeh što Severnobanatski upravni okrug ne beleži čak ni sumnju da je neko oboleo od morbila – rekla je dr Karać.

U prethodnoj godini u Kikindi su tri roditelja odbila imunizaciju MMR vakcinom, dok je sa područja okruga 16 dece kojima je iz medicinskih razloga odloženo vakcinisanje.