Epidemiološka situacija u Kikindi vanredna, 721 aktivan slučaj

Epidemiološka situacija u Kikindi je vanredna sa tendencijom pogoršanja istakla je epidemiolog dr Sandra Radlović, direktorica ZZJZ. To znači da je iz dana u dan sve veći broj obolelih tako da se dnevno registruje od 60 do 80 novozaraženih.

-Danas do 12 časova imamo 721 aktivan slučaj korona virusa. Poređenja radi 14. novembra taj broj bio je 119. Rasprostranjenost kovida 19 je ogromna i on je prisutan u svakom privrednom preduzeću, kolektivu, školi. Redovi u kovid i febrilnim ambulanta su ogromni ne zato što lekari ne rade svoj posao nego zato što ima mnogo obolelih, a razlog tome je što nismo poštovali mere. Krajnje je vreme da se shvati koliko je situacija ozbiljna i da samo od nas zavisi tok ove epidemije – rekla je dr Sandra Radlović.

Odgovornost je na svima nama, dodala je dr Radlović i istakla da je od 20. novembra stupila na snagu nova mera Kriznog štaba.

-Svi kućni kontakti odnosno svi ukućani obolelog dobijaju rešenje sanitarne inspekcije o kućnom karantinu u trajanju od 14 dana – objasnila je naša sagovornica.

Po stručnom metodološkom uputstvu Instituta „Batut“ kontrolno testiranje je ukinuto.

-Svaki oboleli posle 14 dana, ako je u dobrom stanju, javi se svom izabranom lekaru koji proceni da li je neophodno produžiti ili zaključiti bolovanje. Svaki pacijent koji se javi lekaru sa respiratornim simptomima najpre bude testiran antigenskim testom. Ukoliko je on negativan, a pacijent ima siptome respiratorne infekcije radi se PCR kao potvrdni test – dodala je dr Sandra Radlović.

U Senti je 97 zaraženih, Novom Kneževcu 58, Kanjiži 55, Adi 32 i Čoki 26 aktivnih slučajeva korona virusa.