Engleski fotograf oduševljen kikindskim sovama

Pol Miguel iz Engleske iz Lidsa profesionalni fotograf divljih životinja i zoolog pre nekoliko dana stigao je u Kikindu kako bi ovekovečio ponašanje sova ušara.Kikinda kao najveće zimovalište sova ušara ili utina na svetu u ovom periodu godine okuplja ljubitelje ptica i orintologa.
-Ove godine planiram da fotografišem ponašenje sova. Osvetljenje u gradu je najzanimljiviji detalj. Najviše me zanima boja koju grad poseduje kada se u sumrak upali ulično osvetljenje. Spektar boja tada je jedinstven. Do sada nisam video ništa slično tome. Cilj mi je da fotografišem ponašanje sova koje se mitare, čiste, češkaju – istakao je Pol Miguel.


Fotograf koji ima svoj blog i školu slikanja divljih životinja putuje svetom kako bi ovekovečio prirodne fenomene, a Kikinda je jedan od gradova koji se nalaze na njegovoj mapi. Fotografije koje su nastale prošle godine objavljene su u stručnim časopisima.
-Deo fotografija koje sam snimio prošle godine poslate su i na takmičenje. Zahvaljujući mom radu ove godine sa mnom je došlo više ljubitelja prirode. Oni su trenutno u drugim mestima Vojvodine gde slikaju divlje životinje. Ovogodišnje fotografije takođe ću poslati na takmičenje, a ima interesovanja da ih objavim u nekim magazinima – dodaje fotograf iz Engleske.
Ovaj prirodni fenomen ističe se kao veliki turistički potencijal Kikinde.
-Osim sova napravio sam dobre fotografije građevina u centru. Posebno mi je interesantna Srpska pravoslavna crkva za koju mislim da je jedna od najlepših crkva koje sam video do sada.Kikinda je lep grad, mala zajednica sa dobrim i predusretljivim ljudima. Veoma mi se sviđa arhitektura – naveo je Miguel.


Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Centra za zaštitu sova od 15. decembra do 15. januara prebrojavaće sove ušare širom Srbije. Poseban akcenat biće u Kikindi gde je 2009. godine izbrojan rekordan broj utina, 743 jedinke. Prema poslednjem brojanju sova, krajem novembra, na Gradskom trgu u Kikindi, bilo je 238 ptica.Ipak, sa prvim mrazem njihov broj se povećava.
Najveće zimovalište sova na svetu privuklo je 2015. i serijal u produkciji BBC-ja „One planet“. Ekipa jedne od najvećih svetskih televizija krajem janura ponovo će boraviti u Kikindi. Tada će razgovarati sa Kikinđanima o tome kakav je njihov stav o sovama.
Odlukom o zaštiti sova Grada Kikinde, gradsko jezgro zaštićeno je kao zimovalište sova ušara. Sova utina u Srbiji je strogo zaštićena vrsta na osnovu Zakona o zaštiti prirode.