Elektronski lekarski recepti i u Kikindi

Do nedavno je bila praksa  da posle posete izabranom lekaru koji je sam, ili po preporuci specijaliste, propisao terapiju, pacijent odlazi u bilo koju apoteku i sa receptom podiže lek. Od oktobra, kako  za TV Rubin navela Mirjana Isakov, koja obavlja dužnost rukovodioca u apotekama “Ki Pharm” je stupila na snagu promena u proceduri, što smanjuje gužve u čekaonicama, a lekarima omogućava da se više posvete samom pacijentu, a ne papirologiji.

-Sistem elektronskog recepta je u Kikindi počeo da se koristi 15. decembra. Kako bi ovaj sistem funkcionisao bilo je potrebno umrežacvanje apoteka, Domova zdravlja i RFZO. Trenutnio elektronske recepte mogu da koriste samo hronični pacijenti. Benefiti ovog načina rada se ogledaju u tome, što pacijenti  koji su do sada jednom mesečno morali da posete lekara i dobiju recept, sada samo uz zdravstvenu knjižicu mogu to da ostvare…

Osim što su upoznati sa novonastalim mogućnostima, pacijenti će morati da znaju datum, kada će moći da ponove uzimanja leka sa istim elektronskim receptom. Procene su da je oko 60 odsto pacijenata Domova zdravlja upravo u kategoriji hroničnih bolesnika, kojima je potrebno na mesečnom nivou propisivati terapiju.

Nov način dolaska do leka najviše odgovara upravo pacijentima. Ugovor sa Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja, potpisalo je oko 1000 apoteka, u Srbiji. U Kikindi u gotovo svim apotekama pacijenti mogu ostvariti ovo pravo.