Elektronski dnevnik u tri osnovne škole

Elektronski dnevnik vode tri škole u Kikindi, među kojima je i škola “Jovan Popović”. Radi se o pilot projektau Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja , a u prvoj fazi uključeno je 200 škola iz Srbije.

-Ranije je bilo pokušaja o uvođenju elektronskog dnevnika tako da smo sa dozom rezerve prihvatili ovu novinu. Međutim, pokazalo se da će ovaj vid vođenja dnevnika učiteljima i nastavnicima olakšati posao vezan za papirologiju, tako da će nam ostati više prostora da se bavimo učenicama što, pre svega, i jeste naš posao – istakla je Jelena Krvopić, direktorica OŠ “Jovan Popović”.

Jelena Vulić, profesorica fizike i Jelena Kovačević, profesorica matematike najpre su prošle obuku, koje su stečeno znanje prenele na ostale kolege u školi. Roditelji će moći da vide sve podatke, ali samo o svom detetu, a pristupaće se pomoću šifre koju će dobiti.

-Uz pomoć šifre biće dostupni podaci o ocenama, izostancima, ponašanju, vladanju. Elektronski dnevnik daje mogućnost i da nastavnici iz svojih predmeta daju komentare za svakog učenika – rekla je Jelena Vulić, profesorica fizike.

Jelena Krvopić dodala je da je važno da roditelji i dalje dolaze u školu jer je lični kontakt važan i ne bi trebalo da on izostane:

-Elektronski dnevnik prati zakonske regulative i Zakon o ocenjivanju po kome zaključena ocena ne sme biti manja od aritmetičke sredine, ali može biti veća. Iako elektronski dnevnik računa prosek ocena, krajnju ocenu zaključuje predmetni nastavnik.

Osim škole “Jovan Popović” u projekat su uključene i škole “Milivoj Omorac” iz Iđoša i nakovačka “Petar Kočić”. Ove škole od naredne školske godine vodiće samo elektronske dnevnike.