Ekipa OŠ „Vuk Karadžić“ pokazala najviše znanja u eko kvizu

U Kulturnom centru održan je Ekološki kviz, u kojem su đaci petih razreda prikazali šta su naučili o zaštiti životne sredine.

U finalu takmičenja našle su se ekipe osnovnih škola „Sveti Sava“, „Slavko Rodić“, „Vasa Stajić“ i „Vuk Karadžić“, koja je i odnela pobedu.

-Jako smo srećni. Ekipu činimo Emina Mujkić, Novak Despotović, Velimir Krstić i ja. Pripremali smo se oko dve nedelje, ostajali smo na časovima sa nastavnicom Tatjanom Čubrilo. Najteže nam je bilo da naučimo da navedemo određene pojmove, objašnjava kapitenka tima Dunja Bajić.

 

Drugo mesto osvojila je ekipa OŠ „Vasa Stajić“ iz Mokrina. Oni su zadovoljni plasmanom, a ono što je najvažnije, naučili su zbog čega je važno čuvati životnu sredinu.

Da smo osvojili i treće mesto, meni bi bilo dobro. Za takmičenje smo se spremali oko dva, tri dana. Shvatili smo da je važno da čuvamo životnu sredinu, jer ako ne bude tako više neće biti univerzuma, niti ove planete, istakla je Ivana Gavranov, koja je predvodila drugoplasirani tim.

Učenici su znanje odmeravali u vezi sa osnovnim pojmovima iz oblasti zaštite životne sredine. Takmičari su pokazali zavidno poznavanje materije, naglašava Miroslava Krnić ispred Sekretaijata za zaštitu životne sredine.

-Prosečan broj bodova koje su sve škole osvojile u ovom kvizu je 53 od ukupno 80 bodova, što odgovara oceni između 3 i 4, što je za dodatnu oblast zaista dobro pokazano znanje. Zahvalila bih se i nastavnicima i samim učenicima na interesovanju da nauče nešto više o životnoj sredini. Testovi su bili prilagođeni uzrastu učenika petih razreda, uz elemente iz predmeta nižih razreda poput Čuvara prirode. Bilo je tu gradiva iz biologije i geografije, koji se odnose na životnu sredinu.

Pokazano znanje je i nagrađeno. Prvoplasirana ekipa osvojila je vaučer od 11.000 dinara, druga 9.000, trećeplasirana ekipa OŠ „Slavko Rodić“ iz Banatskog Velikog Sela 7.000 dinara, a tim škole „Sveti Sava“, koji je zauzeo četvrto mesto osvojio je vaučer od 5.000 dinara. Kviz su organizovali Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Kompanija FCC.