Edukacija najmlađih o prvoj pomoći

Crvenog krsta Kikinda tokom cele godine kontinuirano rade na edukaciji školske dece i omladine na temu prve pomoći. Ovoga puta, njihovo interaktivno pradavanje slušali su mališani iz vrtića „Kolibri“.

Na jednom punktu volonterka Crvenog krsta živopisno je prikazivala kako izgledaju rane i posekotine kroz realističku šminku povreda. Vaspitačica Radmila Homanov istakla je da je važno da se deca upoznaju sa svim ustanovama i institucijama našeg grada, pa tako i sa organizacijom Crvenog krsta.

Osim o zbrinjavanju povreda, oni ovako uče i da se ne plaše krvi ili rana, te da budu humani i ukažu pomoć.

Većina njih i pre interaktivnog predavanja znala je nešto o radu Crvenog krsta. Želja aktivista ove organizacije je i da animiraju decu da jednog dana postanu njeni članovi.

Ovo je i vid motivacije. Oni koji budu želeli da se uključe u rad Crvenog krsta svakako će prolaziti napredne obuke i usavršavati svoje znanja i veštine, kaže Danijela Bjeljac, saradnik za programske aktivnosti Crvenog krsta Kikinda.

Deca su imala priliku da vide kako se pravilno stavljaju sterilne gaze na povredu, ali i da se sama oprobaju u tome. Na ovaj način učili su se odgovornosti i o tome koliko je važno pomoći najugroženijima.