Džoni Štulić “Gospodar samoće u vremeplovu jedne zemlje”, autora Mladena Maksimovića

Knjiga „Gospodar samoće u vremeplovu jedne zemlje“, kao priča o životu i delu Branimira Džonija Štulića predstavljena je kikindskoj publici. Život, umetničko stvaralaštvo i pesme nekadašnjeg frontmena grupe Azra, bili su motiv autoru Mladenu Maksimoviću da napiše svoje prvo književno delo.

Promocija knjige Mladena Maksimovića “Gospodar samoće u vremeplovu jedne zemlje”koja je posvećena jugoslovenskoj grupi “Azra” i umetničkom stvaralaštvu kontroverznog autora i jednog od najvećih mističara jugoslovenske rok scene,  Branimira Džonija Štulića, juče je bila priređena u svečanoj sali Kulturnog centra. Veče pravih reči, potkrepljenih najpoznatijim Štulićevim stihovim koje je na akustičnoj gitari izveo profesor Damir Malešev, ostaće kao uspomena na još jedan segment izvučen iz života generacije koja je muziku volela, stihove razumela i uz pesmu znala da voli.

Knjiga „Gospodar samoće u vremeplovu jedne zemlje“ prema kritici i mišljenju većine muzičkih poznavalaca baš Džonijevig lika i svega što je imao da kaže, ima svoju posebnost u odnosu na sva dela napisana o muzičaru Džoniju Štuliću, i to zato što je nije napisao ni novinar ni kritičar, već neko ko je sebe u nekim mladalačkim godinama uvrstio u red onih koji su voleli i još uvek vole AZRU:

-Pa eto…moj lični primer..2006. sam slučajno naišao na CD “Ravno do dna” i on me je..kupio. Ne na prvo slušanje, trebalo mi je malo vremena da se naviknem na njegov glas, ali..posle toga.. Video sam da je nešto najbolje od svih tih autora, pri čemu mislim na Bregovića, Đorđevića koje sam ja do tada poznavao. Preslušavajući taj album, nebrojano puta, nisam mogao da verujem koliko tu ima raznolikih tem, o kojima Džoni peva. Lucidnost, snažne emocije, vizionarski duh…zapravo taj njegov autentičan duh. Kasnije sam krenuo sa istraživanjem. On je razlog zbog čega sam ponovo počeo da istražujem taj naš jugoslovenski kulturni prostor. To je to naše “Periklovo ” doba za umetnost, pogotovo gledajući ta četiri stuba:muzika, film, književnost, sport. Svi narodi su bili na nekom najvišem nivou.

Istražujući Štulićevo vreme, vreme jedne od srećnijih generacija, koje su imale tu mogućnost da bunt i pesmu duše, na savršeno dobar način pretoče u stih, u kom će se naći bezbroj istomišljenika, Maksimović je sa puno žara radio na stvaranju jedne male enciklopedije o veri nadi i ljubav, gledano okom, srcem i perom jednog ovejanog rokera.

Branimir „Džoni“ Štulić rođen je u Skoplju. 1977. formirao je bend po

 

 

 imenu Azra koji je izbacio svoj prvi album 1980. godine, za koji se smatra jednim od najjačih debija u istoriji jugoslovenskog roka. Samostalno i sa grupom Azra, snimio je 16 muzičkih albuma, od kojih su mnogi prodati u tiražu većem od sto hiljada primeraka, s ukupnim brojem koji premašuje više od milion prodatih nosača zvuka. Od početka 1990-ih Džoni živi u Utrehtu u Holandiji i bavi se pisanjem i prevođenjem grčkih klasika. Iako u malom broju, publika je sinoć u Kulturnom centru imala mogućnost da uživa u kazivanju kako samog autora, tako i pisca Batrića Čalovića, kao i u noći prepunoj dobrih Azrinih nota iz gitare veštog akustičara Damira Maleševa